“Sudah Memikirkan Hal Ini,” – Bila Ada Netizen Puji & Pertikai Bob Yusof Nyanyi Lagu Anta Permana, Ini Komen Tuan Badan!

Seperti yang sedia maklum, lagu Anta Permana nyanyian Datuk Siti Nurhaliza telah berjaya mara ke pentas separuh akhir Muzik-Muzik yang ke-34.

Bagaimanapun, lagu tersebut telah disampaikan penyanyi Bob Yusof dalam saingan Separuh Akhir kedua yang berlangsung di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam, pada Jumaat.

Menurut Bob, dirinya akui rasa sangat gementar untuk menyanyikan lagu hits dari penyanyi terkenal itu dan pastinya, ia bukanlah satu perkara yang sangat mudah.

“Selepas selesai persembahan, saya tetap gemuruh. Saya rasa gemuruh tu sampai ke sudah sebabnya saya diberikan tugas mengalas lagu Anta Permana, yang nama penyanyinya cukup besar dan bukan calang-calang orangnya.

“Malah, tugas tersebut juga berat buat saya. Apa pun, saya cuba untuk menjayakan atau menyampaikannya dengan baik,” kata Bob kepada MH.

IKLAN

Dalam ramai yang suka, tak kurang yang turut memberikan reaksi sinis terhadap Anta Permana di tangan Bob.

“Ketika perbincangan saya bersama Tok Ti dan pencipta lagu, Hael Husaini serta juga Ezra Kong saya sudah memikirkan hal ini dan saya tahu akan menerima kritikan yang baik atau buruk dari netizen. Sudah pasti akan ada kecaman.

“Tak semua orang akan suka dengan kita, akan suka dengan persembahan kita. Sudah pasti orang akan mempertikaikan kenapa saya yang nyanyi lagu tu dan sebagainya.

“Kepada mereka yang mengkritik, saya tak salahkan sesiapa pun. Saya tidak boleh nak puaskan hati semua orang, itu lumrah manusia. Saya tak ambil hati pun.

“Kadang-kadang apa yang mereka kritik itu ada betulnya juga. Jadi tak salah untuk mereka kritik sebab saya rasa kritikan itu boleh memperbaiki diri saya di masa akan datang,” luah Bob.

Pada masa sama, Bob juga tidak menafikan akan tekanan yang dihadapi.

IKLAN

“Besar tekanannya. Akan tetapi hal tersebut saya letak tepi, cuba bawakan lagu ini dengan cara sendiri.

“Akan tetapi saya sendiri sudah pun minta izin dengan pencipta serta penyanyi lagu itu sendiri. Cuma saya tidak ketepikan ‘originality’ lagu tersebut. Hanya ‘rasa’ lagu itu saya dapatkan daripada Siti juga.

“Terus-terang saya cakap, dalam seminggu dua ini saya sangat takut… Tuhan sahaja yang tahu bagaimana untuk saya berdepan orang ramai dalam menyampaikan lagu tersebut.

“Kalau ada yang memuji pula, saya hanya boleh cakap alhamdulillah dan terima kasih,” katanya yang mengakui memdapat pelawaan untuk membawakan lagu tersebut kira-kira tiga minggu lalu.