“Sejarah Tetap Sejarah,” – Situasi Politik Semasa, Perjalanan Filem ‘Mahathir: The Journey’ Tak Terjejas

Penerbit penyelaras filem ‘Mahathir: The Journey’, Yusof Kelana tidak melihat situasi politik semasa yang berlaku ketika ini menjejaskan perjalanan filem terbabit secara keseluruhan.

Sebaliknya menurut Yusof yang mewakili Reliance Media Group selaku produksi yang menerbitkan ‘Mahathir: The Journey’, naskhah terbabit sebenarnya lebih memberi fokus kepada perjalanan karier Tun Dr. Mahathir Mohamad sekitar 2003 hingga 2018.

“Latar masa karya itu bermula daripada peletakan jawatan Tun M sebagai Perdana Menteri keempat pada 2003 sehingga beliau dilantik semula menjadi Perdana Menteri ketujuh pada 2018.

“Apa yang terjadi tidak menjejaskan perjalanan filem ini. Sejarah tetap sejarah. Perkara yang berlaku tak boleh dipadamkan dan kita juga tak dapat menjangka serta meramalkan apa yang akan terjadi di masa akan datang,” katanya.

Sementara itu, filem arahan Profesor Dr Mohamad Hatta Azad Khan dan Cheong Kai Wan itu dijangka siap sepenuhnya Mei depan.

IKLAN

“Buat masa ini, ia tidak menyentuh senario politik yang dicetuskan oleh “langkah Sheraton” pada 23 Februari lalu yang berlarutan selama seminggu dan membawa kepada pelantikan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri kelapan.

“Justeru, tak banyak perubahan perlu dilakukan cuma, untuk babak akhir masih dalam perbincangan, perlu tengok senario apa pula berlaku selepas ini.

“Manakala penggambaran ke Jepun untuk babak di Hiroshima, Jepun dibatalkan ekoran situasi global semasa, iaitu penularan wabak COVID-19,” jelas Yusuf yang turut menambah, filem itu kini sedang memasuki proses suntingan.

“Boleh dikatakan semuanya mengikut perancangan kecuali penggambaran di Jepun.

IKLAN

“Kini, kami sedang berusaha untuk mendapatkan Tun M untuk babak akhir nanti,” akuinya lagi.

‘Mahathir: The Journey’ dijangka akan menjengah pawagam pada Julai ini sempena ulang tahun kelahiran Tun M.

Filem berskala besar ini turut dibarisi pelakon hebat seperti Azhar Amir yang mendukung peranan sebagai Tun M, Fauziah Latiff (Tun Dr Siti Hasmah), Afique Hussain (Mukhriz Mahathir) dan Ning Baizura (Marina Mahathir).

Bintang lain yang turut bersama-sama membintangi filem ini termasuk Hilal Azman (Anwar Ibrahim), Dian P Ramlee (Dr Wan Azizah Wan Ismail), Lisdawati (Nurul Izzah), Dazrin Kamarudin (Syed Saddiq) dan ramai lagi.