Pempengaruh yang juga selebriti TikTok, Haikal Irfan mendedahkan minatnya untuk mendalami aplikasi TikTok sebagai cabang rezeki bermula sejak diberhentikan kerja akibat pandemik.

Haikal atau nama penuhnya Muhammad Haikal Irfan Othman, 23, berkata, dia sebelum ini mempelajari bidang kulinari lalu memulakan kerjaya dalam dunia masakan sebagai cef pelatih atau commis chef di sebuah hotel.

“Sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), saya diberhentikan kerja dan pulang ke kampung di Ipoh.

“Pada masa itulah ‘cinta’ saya terhadap TikTok berputik setelah bosan menganggur. Saya godek satu persatu kelebihan yang ada dan pelajari cara cari duit melaluinya.

“Tak disangka-sangka, baru dua bulan main aplikasi ini, video saya tular dan momen manis itu menyuntik semangat untuk hasilkan kandungan video lebih kreatif dan berkualiti,” katanya.

IKLAN

Irfan bagaimanapun mengakui ketika itu hasratnya untuk menjadi ‘TikToker’ tidak direstui kedua orang tua.

“Mereka suruh saya cari kerja tetap yang lebih terjamin, tetapi saya tetap berkeras untuk jadikan TikTok sumber pendapatan.

“Ahli keluarga memang tak setuju dengan keputusan saya. Keras kepala, saya tekad lari dari rumah bawa diri ke Kuala Lumpur untuk tuntut ilmu seni kreatif selain peluang yang terbuka luas,” akuinya lagi.

IKLAN

Perkongsian Jadi Perhatian, Haikal Irfan Rupanya Pernah Lari Rumah Sebab Keluarga Tak Setuju Nak Jadi ‘TikToker’, Kini Buktikan Sesuatu; “Sebulan RM10,000.” Perkongsian Jadi Perhatian, Haikal Irfan Rupanya Pernah Lari Rumah Sebab Keluarga Tak Setuju Nak Jadi ‘TikToker’, Kini Buktikan Sesuatu; “Sebulan RM10,000.” Perkongsian Jadi Perhatian, Haikal Irfan Rupanya Pernah Lari Rumah Sebab Keluarga Tak Setuju Nak Jadi ‘TikToker’, Kini Buktikan Sesuatu; “Sebulan RM10,000.” Perkongsian Jadi Perhatian, Haikal Irfan Rupanya Pernah Lari Rumah Sebab Keluarga Tak Setuju Nak Jadi ‘TikToker’, Kini Buktikan Sesuatu; “Sebulan RM10,000.”

Kini setelah hampir lima tahun mendalami dan menyelami selok belok aplikasi media sosial popular itu, Irfan kini mampu tersenyum dengan pencapaian yang diraih.

IKLAN

Malah pada Jun tahun lalu, perjuangannya di medan digital demi mempengaruhi sejuta warga maya mengikutinya di platform TikTok akhirnya terlaksana.

Sehingga ke saat ini, dia berbangga dengan perolehan dijana daripada platform TikTok yang mencecah sekurang-kurangnya RM10,000 sebulan, bahkan pernah mencatat angka sekitar RM50,000.

Sesudah berjaya memiliki lebih sejuta pengikut, Haikal mulai mensasarkan matlamat baharu iaitu untuk memastikan akaun miliknya diiktiraf oleh pemaju aplikasi berkenaan menerusi pentauliahan lencana biru.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI