“Sebelum Nak Marah, Nak Meletup Ke,” – Mahu Kekal Siuman? Ikutlah Cara Yasmin Hani

Berkongsi tips berguna buat ibu di luar sana, Yasmin Hani memaklumkan adalah penting buat para ibu untuk mengetahui apa cara untuk bertenang.

Ulasnya, dia memahami tekanan para ibu menguruskan tugasan pejabat dan anak-anak di rumah, namun apa yang penting, istighfar terlebih dulu sebelum ‘meletup’.

Recently I spoke about what will make me calm in my talk show Helo Doktor. It is important to know what can make u calm.

“Kita faham sangat mummies kat rumah stress dengan kerja rumah dan anak2 bising, menangis, degil dan Macam2 lagi, career mummy plak balik kerja penat, deal ngan boss dan client, balik kena deal ngan hal rumah dan anak2 plak. Struggle is real ya.. Stress.

“As for me, pertama sekali sebelum nak marah, nak meletup ke tanpa memerlukan apa2, boleh istighfar dan do deep breathing dulu.

IKLAN

“Takyah nak capai apa2 pun lagi. Dah tenang skit tapi still rasa berat betul nak handle keadaan, I calitkan Valor atau PPP, diffuse cirtusy essential oil to uplift my spirit.

Kalau tak sempat nak diffuse ke apa ke.. I panggil anak2 datang dakap/peluk I. Bila dah lepas peluk tu, i tenang sikit, nak cakap kat diorang pun tak la garang mana, dorang pun boleh mendengar kata lepas tu,” tulis Yasmin.

Tambahnya lagi, adalah penting untuk mencari apa yang membuat diri tenang dan praktikkan dalam kehidupan seharian.

Semua ni takes practise ya.. But if u have more time, then put on ur fav music, solat, drink floral or fruity tea, read a book, foot soak or a hot bath can be therapeutic.

“Pendek kata, bottom line is, cari what can make you calmer. Then bila tgh stress or marah2, terus ingat to do these things. Just to be siuman sikit. Hope it helps.”

IKLAN

View this post on Instagram

Recently I spoke about what will make me calm in my talk show Helo Doktor. It is important to know what can make u calm. Kita faham sangat mummies kat rumah stress dengan kerja rumah dan anak2 bising, menangis, degil dan Macam2 lagi, career mummy plak balik kerja penat, deal ngan boss dan client, balik kena deal ngan hal rumah dan anak2 plak.. Struggle is real ya.. Stress. As for me, pertama sekali sebelum nak marah, nak meletup ke tanpa memerlukan apa2, boleh istighfar dan do deep breathing dulu.. Takyah nak capai apa2 pun lagi. Dah tenang skit tapi still rasa berat betul nak handle keadaan, I calitkan Valor atau PPP, diffuse cirtusy essential oil to uplift my spirit. Kalau tak sempat nak diffuse ke apa ke.. I panggil anak2 datang dakap/peluk I. Bila dah lepas peluk tu, i tenang sikit, nak cakap kat diorang pun tak la garang mana, dorang pun boleh mendengar kata lepas tu. Semua ni takes practise ya.. But if u have more time, then put on ur fav music, solat, drink floral or fruity tea, read a book, foot soak or a hot bath can be therapeutic. Pendek kata, bottom line is, cari what can make you calmer. Then bila tgh stress or marah2, terus ingat to do these things. Just to be siuman sikit 😅. Hope it helps. Share with me and other mothers here of your tips.. Apa yg boleh bantu anda tenang dalam keadaan tegang. ❤️ #Hanistips #HeloDoktor #Essentialoils #YasminHani #LoveYourself #MentalHealth #HanisEOJourney

A post shared by Yasmin Hani Richardson 雅诗敏 (@yasminhani) on

Walau sesibuk mana pun seorang ibu, carilah ‘me time’ untuk merehatkan diri. Tidak usah rasa bersalah meninggalkan anak-anak dengan suami.

Juga, kerjasama penting dalam mengekalkan keharmonian keluarga.

Foto : Instagram Yasmin Hani