Penyanyi dan pelakon Lufya Omar menjelaskan keputusannya untuk melakukan pembedahan bariatrik awal November lalu bukanlah bertujuan untuk tampil cantik atau mencari jodoh semata-mata.

Sebaliknya, ia dilakukan demi mengembalikan kesihatan yang sekaligus menjadikan dirinya lebih positif.

“Saya Menjadi Lebih Positif, Terbuka,” – Lufya Omar Ambil Keputusan ‘Potong Usus’, Ini Sebab Dia Berbuat Demikian “Saya Menjadi Lebih Positif, Terbuka,” – Lufya Omar Ambil Keputusan ‘Potong Usus’, Ini Sebab Dia Berbuat Demikian

“Apabila kembali sihat dan dapat menurunkan berat badan melalui cara pembedahan (bariatrik) ini, saya menjadi lebih positif dan terbuka.

“Apa yang boleh saya katakan, rasa lebih gembira sebab apabila melihat kepada hasilnya, status kesihatan jadi okay dan saya lebih aktif.

“Malah asma yang pernah membuatkan saya jadi lemah sebelum ini sudah hilang. Jadi saya rasa lebih baik, positif.

IKLAN

“Pada masa sama sudah tentu sebagai seorang wanita, kita pun mahu tampil dengan figura yang ideal,” katanya.

Lufya pada masa sama mendedahkan, untuk kembali kepada bentuk tubuh sebelum ini dia perlu menurunkan berat kira-kira 10 kilogram lagi.

Dalam pada itu, ibu kepada seorang cahaya mata berusia 36 tahun ini turut berkongsi pengalaman asma yang pernah dialami sebelum ini.

IKLAN

“Saya Menjadi Lebih Positif, Terbuka,” – Lufya Omar Ambil Keputusan ‘Potong Usus’, Ini Sebab Dia Berbuat Demikian “Saya Menjadi Lebih Positif, Terbuka,” – Lufya Omar Ambil Keputusan ‘Potong Usus’, Ini Sebab Dia Berbuat Demikian

“Masalah asma yang dihadapi sudah dialami sejak beberapa bulan lalu. Hari-hari ia menyerang, sebelum ini situasi tersebut tidak pernah begitu. Malah saya pernah ke hospital mendapatkan rawatan dan sebagainya.

“Jadi daripada situ saya tertanya-tanya mengapa keadaan kesihatan diri kian menurun dan sudah tidak aktif seperti dulu. Jalan pun ada rasa mengah. Jadi saya ambil keputusan untuk lakukannya (bariatrik),” katanya.

IKLAN

Tambah Lufya lagi, selepas mendapatkan pandangan daripada pakar bedah bariatrik terbaik Asia Pasifik, Dr. Mustafa Mohammed Taher, Lufya optimis terhadap prosedur berkenaan.

Dr. Mustafa antara pakar bedah GI dan bariatrik yang telah melakukan lebih daripada 2,000 prosedur pembedahan bariatrik sepanjang tempoh tiga tahun lalu.

Kebanyakan pesakit beliau mengalami masalah obesiti dan berat badan berlebihan yang menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan dan halangan pelbagai aktiviti harian.

Obesiti menjadi masalah pandemik dengan istilah global baharu seperti globesiti atau diabetes yang mencerminkan bilangan pesakit diabetes lebih tinggi dengan kawalan gula yang lebih lemah. Hal itu meningkatkan kos penyakit kronik lebih tinggi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI