Kejadian mikrofon tidak berfungsi ketika mempersembahkan lagu Umpama Mimpi Dalam Mimpi di Pentas Akhir Anugerah Juara Lagu 1991 sememangnya menjadi momen yang paling diingati buat seluruh anggota kumpulan Damasutra sehingga hari ini.

Menceritakan semula mengenai kejadian tersebut, vokalisnya, Baggio memberitahu, mikrofon yang digunakannya itu secara tiba-tiba tidak berfungsi ketika permulaan persembahan.

Lantaran itu, pihak produksi dikatakan terpaksa berlari ke atas pentas untuk menukar mikrofon tersebut.

“Saya Fobia…,”- Damasutra Bakal Buat Konsert, Baggio Throwback Insiden Mic Tak Berbunyi Di AJL 1991

“Ia merupakan pengalaman yang tidak akan berulang kerana insiden tersebut berlaku ketika program siaran langsung di televisyen dan kita tak boleh nak berhenti.

“Kematangan kami mengawal keadaan tersebut hadir daripada pengalaman kami yang kerap membuat persembahan pentas di kebanyakkan fun fair. Di sana, kita telah berhadapan dengan pelbagai masalah teknikal.

“Jadi, ketika insiden tersebut berlaku, kami berusaha untuk tidak mecacatkan persembahan secara keseluruhan,” katanya kepada MH.

Bakal mengadakan konsert bersempena ulang tahun Damasutra ke-33, Baggio atau nama sebenarnya Bahagia Daharun mahu mengumpul peminat-peminat baharu dan lama yang telah menyokong mereka selama ini.

IKLAN

“Saya Fobia…,”- Damasutra Bakal Buat Konsert, Baggio Throwback Insiden Mic Tak Berbunyi Di AJL 1991

“Kali ini, kami mahu mengadakan konsert berskala besar kerana ia akan melibatkan hampir ribuan penonton Damasutra. Kami juga mahu mengukur sejauh mana kesetiaan para peminat.

“Adakah hanya sekadar mendengar di corong-corong radio atau hanya melabelkan kami ini sebagai ‘legend’ di mulut sahaja.

“Kami hamu melihat adakah perasaan minat itu dapat direalisasikan dari segi perbuatan dengan membayar sejumlah kos yang saya rasa agak berpatutuan untuk band Damasutra.

“Kami juga mahu menunjukkan kematangan Damasutra khususnya buat para peminat setia,” ujarnya lagi.

IKLAN

Baggio yang juga merupakan pelakon itu berkata sedemikian ketika ditemui di majlis sidang media Konsert Anniversary Ke-33 Damasutra yang berlangsung di Malaysia Tourism Center (MATIC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada Isnin.

“Saya Fobia…,”- Damasutra Bakal Buat Konsert, Baggio Throwback Insiden Mic Tak Berbunyi Di AJL 1991

Pada masa sama, Baggio tetap optimis tiket konsert Damasutra itu mampu dijual memandangkan peminat masih menyukai lagu-lagu band tersebut sehingga hari ini.

“Saya yakin konsert ini boleh dijual. Keyakinan itu perlu ada baru datang bantuan daripada Allah SWT.

“Sehingga kini lagu-lagu hits Damasutra masih lagi menerima komen-komen positif daripada peminat.

IKLAN

“Namun, takkan nak komen sahaja, marilah datang ke konsert. Kita menyingkap semula nostalgia-nostalgia muzik rock 90-an,” akhirinya.

Terdahulu, pada sedang media hari ini juga, Damasutra turut memperkenalkan gitaris baru, Rizal Wahab yang menggantikan gitaris lagenda mereka, Allahyarham Alok yang minggal dunia pada 2019.

“Saya Fobia…,”- Damasutra Bakal Buat Konsert, Baggio Throwback Insiden Mic Tak Berbunyi Di AJL 1991 “Saya Fobia…,”- Damasutra Bakal Buat Konsert, Baggio Throwback Insiden Mic Tak Berbunyi Di AJL 1991

Konsert 33 Tahun Damasutra bakal berlangsung di Zepp KL pada 27 Oktober nanti.

Tiket muka dijual pada harga RM188 (Rock Zone), RM258 (Silver) RM350 (Gold) dan RM3,000 (VIP Box).

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.