Penderitaan Muhammad Hafizuddin atau Hafiz dari Terengganu yang diuji penderitaan penyakit saraf sejak lima tahun lalu mendapat perhatian Yayasan Ikhlas (YI).

Badan bukan berasaskan keuntungan itu dalam kenyataan medianya berkata, kempen murni dipanggil Kempen Bantu Pesakit Sihat (BPS) adalah kempen yang sedang diusahakan saat ini.

Dana yang bakal dikumpul termasuklah pembiayaan adik Hafiz selain disalurkan bantuan dan keperluan kepada beberapa pesakit lain. Hal itu dialui oleh Pengerusi YI, Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin.

“Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga “Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga

“Kempen Bantu Pesakit Sihat ini sudah berjalan selama dua tahun lalu, di mana pihak kami (Yayasan Ikhlas) dalam usaha membantu golongan yang tidak berkemampuan ini yang tersisih daripada segi pembiayaan bantuan kewangan dan perubatan.

“Ikutkan sudah ramai pesakit yang pihak kami berjaya bantu sejak kempen ini berjalan. Kes adik Hafiz antara yang terpencil kami usahakan baru-baru ini.

“Kami berusaha mahu membantu dan mengurangkan beban keluarganya. Kami menyeru orang ramai turut sama-sama ambil tanggungjawab bantu menderma,” kata Prof Dr Zainur Rashid.

Beberapa minggu lalu YI berkunjung ke kediaman adik Hafiz di Kuala Terengganu dan disertai ahli perniagaan serta pempengaruh Ahmad Iqbal Zulkefli.

Malah Iqbal turut memuat naik video di laman Instagramnya mengenai kunjungan terbabit.

IKLAN

“Sebelum bekerjasama dengan YI, nama saya turut dipetik di kalangan warganet untuk membantu adik Hafiz. Tapi saya bersyukur ia dipermudahkan menerusi kerjasama dengan YI ini.

“Lagipun sementara nama saya dikenali, boleh guna peluang ini untuk ajak masyarakat menderma terus ke YI bagi Kempen BPS ini.

“Dari Kuala Lumpur saya terbang Ke Kuala Terengganu untuk menjayakan lawatan bersama YI ke rumah adik Hafiz. Malah sempat juga saya, pihak YI dan sukarelawan universiti mengemas rumah, membaiki bahagian rosak dan mengecat kediaman, membeli peralatan dapur serta katil khas kepada adik Hafiz.

“Saya berharap lebih ramai pempengaruh atau artis lain dapat turut membantu untuk menyebarkan sebarang mesej yang sebegini. Selain dari itu saya juga menyeru orang ramai turut sama-sama menderma sekecil-kecil nilai bermula RM10 seorang,” kata Iqbal.

“Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga “Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga “Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga

Sementara itu, kesihatan adik Hafiz, 21, dari Kampung Lorong Haji Da, Batu Buruk dilaporkan merosot sejak terjatuh tangga di sekolahnya ketika berusia 16 tahun.

IKLAN

Berusia seperti remaja, namun hakikatnya adik Hafiz berbadan kecil dan kurus kering kerana beratnya hanya sekitar 10 kilogram.

Menerusi kenyataan YI lagi, lima bulan selepas kejadian terjatuh tangga itu, anak bongsu dari lima beradik itu mengalami demam panas sehingga pergerakannya terbatas dan tidak lagi seimbang.

“Penderitaan dan sakit yang di alami selama lebih lima tahun ini, asbab berpunca dari jatuh tangga di sekolah ketika adik Hafiz berumur 16 tahun sehingga menyebabkan demam panas. Lima bulan kemudian, dia hilang keseimbangan badan serta berjalan senget.

“Musibah yang menimpa ini menyebabkan dia tidak dapat mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Lebih menyayat hati, ibunya, Khatijah Muhammad sudah kembali ke rahmatullahi empat tahun lalu akibat penyakit kanser payu udara.

“Jiwanya semakin runtun apabila ibunya tiada di sisi dan keadaan kesihatannya semakin merosot sehingga tulangnya menjadi rapuh dan kakinya patah tiga,” kata wakil YI.

Tambah kenyataan YI lagi, kini, bapa adik Hafiz, Ismail Wahab seorang pesara berusia 63 tahun mengambil tanggungjawab sepenuhnya menjaga dan menguruskan keadaan anaknya itu.

IKLAN

“Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga “Dari KL Saya Terbang Ke Terengganu,” – Iqbal Zulkefli & Yayasan Ikhlas Santuni Remaja Sakit Saraf Akibat Jatuh Tangga

“Ismail memaklumkan, sebahagian besar wang pencennya di gunakan untuk melunaskan hutang pinjaman bank yang di buatnya untuk membuka kedai makan sejurus bersara empat tahun lalu.

“Namun, kedai makan tersebut terpaksa ditutup ekoran kerugian akibat pandemik COVID 19, sekaligus menyebabkannya hilang punca pendapatan Ini antara 1001 kisah manusia yang di uji sakit, daif dan miskin.

“Atas rasa peduli dan prihatin, YI  hadir mendengar keluh kesah, lalu tanpa berlengah menghulurkan bantuan yang di perlukan adik Hafiz,” kata wakil YI.

Bantuan berkala ini juga akan terus menerus bersama adik Hafiz dan akan mengikuti perkembangan kesihatannya sehingga mendapat berat badan yang lebih baik.

Anggaran kos yang perlu di tanggung bapanya juga adalah sebanyak RM2,000 sebulan.

@khairulmanaf52 Ada sesiap yang kenal NGO untuk bantu Adik Haffizudin? . #fyp #fypシ #kebaikan #2023 #malaysia #viral #mohonshare #kuasasedekah #asnaf #iqbal ♬ original sound – KM

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI