Personaliti TV, Izwan Azir Saleh ada berkongsi cerita ketika membuat liputan peperangan di antara Israel dan Lubnan yang pernah berlaku pada tahun 2006 lalu.

Mengakui berasa takut dan gementar, Izwan memberitahu untuk menjalankan tanggungjawab liputan tersebut bukan satu perkara yang mudah dan sangat mencabar bagi dirinya.

Dalam pada itu, Izwan turut menceritakan pengalaman detik cemas yang dialaminya ketika mengambil gambar di kawasan sempadan peperangan tersebut.

“Saya Diberi Amaran Tidak Lagi Menghalakan Lensa Kamera Saya…” – Izwan Azir Saleh Imbau Saat Buat Liputan Di Israel “Saya Diberi Amaran Tidak Lagi Menghalakan Lensa Kamera Saya…” – Izwan Azir Saleh Imbau Saat Buat Liputan Di Israel

‘Kau nak mati ke Izwan?!’ Tempik seorang pegawai tentera kepada saya yang terpinga².

IKLAN

“Saya tidak akan lupa situasi cemas ketika konvoi TV3 yang membuat tinjauan Pasukan Pengaman Tentera Malaysia bersama PBB pada 2009, sedang menyusuri sempadan Lubnan-Israel, tiba² mengundang ‘minat’ Tentera Yahudi yang ‘mengejar’ kami kononnya setelah melihat lensa kamera saya diarahkan ke wilayah mereka.

“Mahu tak cemas, apabila senjata mereka turut diarahkan ke kenderaan kami! (Walaupun terpampang jelas paparan huruf UN – United Nation pada kenderaan)

‘Tuan, saya bukan tiap² hari boleh nampak Israel, tuan lain la, tuan duduk sini’ saya menjawab selamba. Saya akui, memang saya leka mengambil gambar sempadan itu. ‘Lagipun sebagai wartawan, memang tugas saya untuk ambil gambar’, saya cuba mempertahankan diri.

IKLAN

“Tindakan saya itu bagaimanapun ditegur pasukan tentera yang tidak mahu aspek keselamatan dikompromi dengan apa alasan sekalipun ketika melepasi kawasan berbahaya itu.

“Saya diberi amaran untuk tidak lagi menghalakan lensa kamera saya di kawasan sensitif berkenaan.
Tapi, inilah hasil lensa saya ketika melalui Jalan Marjayoun-Bint Jbeil ini yang betul² digaris sempadan ‘The Blue Line’ Lubnan-Israel. Israel menakluki kawasan oasis yang subur, manakala kawasan kering kontang, dibiarkan kepada Arab.

“10 tahun lalu, ketika saya membuat liputan ini, kita boleh dengan jelas melihat wilayah Palestin yang ditakluki Israel termasuk perkampungan haram mereka, dipisahkan dengan pagar dengan renjatan elektrik. Tetapi sekarang, rejim Zionis telah membina tembok setinggi 10 meter, kononnya untuk mempertahankan diri (alasan biasa Israel) daripada serangan Hezbollah,” tulisnya panjang lebar menerusi entri di Instagram.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izwan Azir Saleh (@izwanazirsaleh)

“Saya Diberi Amaran Tidak Lagi Menghalakan Lensa Kamera Saya…” – Izwan Azir Saleh Imbau Saat Buat Liputan Di Israel

“Saya Diberi Amaran Tidak Lagi Menghalakan Lensa Kamera Saya…” – Izwan Azir Saleh Imbau Saat Buat Liputan Di Israel

Foto: Instagram Izwan Azir Saleh

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI