Pelakon versatil, Rita Rudaini ada berkongsi cerita mengenai sambutan raya tahun ini bersama dua anak lelakinya, Airit Rayyan Rizqin, 11, dan Airit Qaqa Arjuna, 9.

Meski disambut secara sederhana dan tidak berpeluang untuk menikmati Syawal di kampung halaman di Perlis atas situasi semasa yang berlaku, bintang cantik ini bagaimanapun tetap membuat persiapan pelengkap Aidilfitri.

Perkara itu dikongsikan Rita menerusi Berita Harian.

“Rayyan dan Arjuna sedih tidak dapat pulang bertemu dengan Mak Tok dan sanak saudara di kampung. Selain itu, mereka paling hiba tak dapat menunaikan solat sunat Aidilfitri di masjid seperti kelazimannya.

“Bagaimanapun, mereka faham dengan situasi COVID-19 yang melanda seluruh negara. Jadi, bagi memastikan Rayyan dan Arjuna merasakan suasana hari raya, saya beriya-iya menyediakan juadah raya walaupun kami bertiga sahaja.

IKLAN

“Anak-anak sukakan ketupat, hidangan wajib setiap kali raya. Mereka gemar makan bersama gulai daging air tangan Mama. Oleh itu, saya menempah ketupat dan memasak gulai daging sendiri mengikut resipi yang diminta daripada Mama,” katanya seperti yang dipetik.

Malah, dua anaknya itu turut menyangka ada tetamu yang bakal hadir mengenangkan menu yang dimasak dalam kuantiti yang banyak.

“Kerana terlalu banyak juadah dimasak, anak-anak menyangka ada tetamu datang ke rumah. Keluarga dan sepupu terkejut apabila melihat hidangan tersedia atas meja apabila saya membuat panggilan video.

IKLAN

“Mereka kagum melihat saya mampu memasak pelbagai jenis juadah, sedangkan selalunya saya hanya masak menu tertentu sahaja apabila balik kampung. Selebihnya, disediakan oleh Mama,” kata Rita.

Sementara itu pada pagi raya pula, Rita berkata, dia sebak apabila anak sulungnya menjadi imam untuk solat sunat Aidilfitri mereka di rumah.

IKLAN

“Kerana terlalu teruja mahu mengimamkan solat untuk ibu dan adik, Rayyan sibuk mencari maklumat panduan solat sunat Aidilfitri di enjin carian Google dan bertanya kepada ustaz.

“Alhamdulillah, Rayyan mampu menjadi imam yang baik biarpun baru berusia 11 tahun,” akuinya jujur.

Rita pada masa sama turut beri fokus terhadap perniagaan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak beberapa bulan lalu.

Sumber : Berita Harian

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI