Pendandan rambut terkenal, Bambang Soteto meluahkan rasa terhadap sikap segelintir Instafamous di negara ini yang didakwa gemar mempengaruhi minda anak-anak terhadap beberapa perkara.

Menurut Bambang, sepatutnya pada peringkat awal seperti ini, anak-anak muda seharusnya dididik untuk sentiasa memberikan yang terbaik dalam apa jua hal termasuklah aspek pelajaran agar sikap tersebut menjadi kebiasaan apabila meningkat dewasa.

View this post on Instagram

. Terpanggil utk komen apabila nampak instafamous berbangga dengan result SPM dia. Saya xde masalah kalau dia nak gagal semua subjek or A1 semua subjek, tapi saya x ok, bila dia seolah olah mengajak budak2 utk menjurus ke arah mcm dia.. mcm ni la.. x kisah la result you mcmana, tapi pesanan yg patut kita sampaikan adalah : ALWAYS DO YOUR BEST x kisahla masa belajar ke , masa kerja ke, masa dengan family ke, bersukan ke, gym ke, kemas rumah ke.. always do your best BUKAN bagi ala kadar je or cukup2 makan. Sebab dlm hati , cakap TAKPE aku hensem..SPM x bagus pun x pe..ada je awek nak kat aku or worse yet,harapkan org lain yg tanggung you. JANGAN YE..always HAVE A GOAL or visi.. kalau matlamat korang nak gagal SPM, MMG akan gagal la.. masalah dia kat sini, dgn attitude mcm ni, korang akan jadi malas kat mana2 je pun. Tu yg bila belajar gagal, bila kerja ponteng or dtg lambat, bila berniaga pun ala kadar, selalu komplen dan sebagainya. Sebab dari kecik dah terapkan perangai mcm tu. So buat yg terbaik bila belajar.. kalau lepas berikan yg terbaik, still x dpt straight A, jgn hampa, at least korang tahu korang dah buat yg terbaik. Semangat utk berikan yg terbaik akan buat u jadi manusia yg lebih baik dari semasa ke semasa.. Ni saya tampilkan sekali result SPM saya. Vision nak dpt 10A1. Result dpt 8A1 1A2 1C3. Adakah ini result yg saya nak? Kalau boleh nak semua A.. tapi adakah saya bangga? Ye. Sgt Bangga . Sebab saya tahu saya bagi yg terbaik pada masa itu. Adakah saya jadi doktor ke ? ( sbb masa tu nak jadi doktor) jadi doktor rambut je… tapi happy x? Happy sgt. Sbb even as a hairdresser pun , saya jadi hairdresser yg terbaik di Malaysia? Adakah saya bongkak? Bukan. Saya confident. Kenapa? Sebab saya tahu, saya akan always berikan yg terbaik dlm apa segi yg saya buat. Kalau korang swipe left, I tampilkan sekali surat dari ex boss saya di Vienna Austria, memuji saya sebagai bekas pekerja dia. So kesimpulannya: always STRIVE FOR THE BEST.

A post shared by Bambang Soteto ™ (@bambangsoteto) on

“Terpanggil untuk komen apabila nampak instafamous berbangga dengan result SPM dia. Saya tiada masalah kalau dia nak gagal semua subjek or A1 semua subjek, tapi saya tak okay, bila dia seolah olah mengajak budak-budak untuk menjurus ke arah macam dia.

“Macam ni la, tak kisah la result you macam mana, tapi pesanan yg patut kita sampaikan adalah : ALWAYS DO YOUR BEST tak kisahla masa belajar ke, masa kerja ke, masa dengan family ke, bersukan ke, gym ke, kemas rumah ke.

“Always do your best BUKAN bagi ala kadar je or cukup-cukup makan. Sebab dalam hati, cakap TAKPE aku handsome SPM tak bagus pun takpe ada je awek nak kat aku or worse yet, harapkan orang lain yang tanggung you.

IKLAN

“JANGAN YE. Always HAVE A GOAL or visi. Kalau matlamat korang nak gagal SPM, MEMANG akan gagal la. Masalah dia kat sini, dengan attitude macam ni, korang akan jadi malas kat mana-mana je pun,” tulisnya.

Kenyataan tersebut dikongsikan Bambang menerusi akaun Instagram.

Dalam pada itu, Bambang turut mengingatkan orang ramai sikap sambil lewa hanya akan menyusahkan kita di kemudian hari.

“Tu yang bila belajar gagal, bila kerja ponteng or datang lambat, bila berniaga pun ala kadar, selalu komplen dan sebagainya. Sebab dari kecik dah terapkan perangai mcm tu.

“So buat yg terbaik bila belajar. Kalau lepas berikan yang terbaik, still tak dapt straight A, jangan hampa, at least korang tahu korang dah buat yg terbaik.

“Semangat untuk berikan yang terbaik akan buat you jadi manusia yang lebih baik dari semasa ke semasa,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, Bambang turut dilihat berkongsi keputusan cemerlangnya sewaktu menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) satu ketika dulu.

“Ni saya tampilkan sekali result SPM saya. Vision nak dpt 10A1. Result dpt 8A1 1A2 1C3. Adakah ini result yg saya nak? Kalau boleh nak semua A tapi adakah saya bangga? Ye. Sangat Bangga. Sebab saya tahu saya bagi yang terbaik pada masa itu.

“Adakah saya jadi doktor ke? (sebab masa tu nak jadi doktor) jadi doktor rambut je tapi happy tak?

“Happy sangat sebab even as a hairdresser pun, saya jadi hairdresser yang terbaik di Malaysia? Adakah saya bongkak? Bukan. Saya confident. Kenapa? Sebab saya tahu, saya akan always berikan yg terbaik dlm apa segi yg saya buat.

“Kalau korang swipe left, I tampilkan sekali surat dari ex boss saya di Vienna Austria, memuji saya sebagai bekas pekerja dia,” akhirinya.

Sumber: Instagram Bambang Soteto