Juri tetap Gegar Vaganza (GV), Datuk Ramli MS mendedahkan dia bersama dua juri tetap GV9 iaitu Datuk Syafinaz Selamat dan Hetty Koes Endang sepakat untuk memberikan komen berkaitan apa yang dipersembahkan para peserta sahaja.

Ramli berkata, perkara tersebut dilakukan bagi memastikan setiap komen yang diberikan dapat memberikan input baik kepada bintang bertanding.

“Saya sudah berbincang hal ini dengan rakan juri lain iaitu jangan menilai kepada apa yang penyanyi atau peserta itu tidak buat.

“Jadi profesional daripada segi kalau dia cakap bulat, kau cakap empat segi, ia tidak berkaitan. Jadi kalau dia cakap bulat, kita pun komen bulat, peserta tidak boleh sangkal.

“Bunyi tidak pernah menipu. Jadi penyanyi pun jangan ‘merepek’ atas pentas. Pada masa sama, juri kena hormati peserta yang pandai menyanyi. Kalau dia salah, kita cakap salah.

“Sekiranya dia ada bantahan, kita ‘playback’ balik persembahannya. Begitulah. Akan tetapi melihat kepada GV, saya sebagai ketua juri dan pengarah muzik, setiap Jumaat kita sama-sama berlatih dan beri nasihat,” katanya kepada MH. 

IKLAN

Maestro muzik berkata demikian ketika ditemui pada Sidang Media GV9 yang berlangsung di Megaview Banquet Hall, Menara KL, pada Selasa.

Mengulas barisan peserta GV edisi terbaharu, Ramli menyifatkan bintang yang bertanding mempunyai kehebatan tersendiri.

“Sengit…Sangat sengit. Ramai ‘fighter’ dalam penyertaan tahun ini. Bagi saya mereka sudah ada kualiti seorang penyanyi.

IKLAN

“‘Parang’ diaorang memang ‘tajam’. Tinggal lagi, bagaimana mereka untuk menggunakan ‘parang’ itulah.

“Penonton akan mendengar nyanyian mereka setiap minggu. Akan tetapi sebagai juri, kita akan tapis dan berbincang dari segi persembahan.

“Usah terlalu nak ‘go’ siling sangat. Sebab ada 10 minggu. Sebagai pengarah muzik, saya akan tapis perkara itu. Nanti siling mereka akan habis. Kita manusia, ada had,” katanya lagi.

IKLAN

Kali ini, 13 penyanyi bakal menjadi pertaruhan edisi kali ini yang terdiri daripada enam penyanyi solo lelaki, enam penyanyi solo wanita dan satu penyertaan berkumpulan.

Konsert mingguan GV9 akan mula bersiaran secara langsung dari Dewan MBSA, Shah Alam selama 10 minggu pada setiap Ahad, pukul 9 malam bermula 18 September ini dan dipancarkan secara eksklusif menerusi Astro Ria.

Juara GV9 akan membawa pulang wang tunai bernilai RM100,000 beserta trofi sumbangan Astro.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI