Selepas muncul dengan single sulung berjudul Sinar lebih dua tahun lalu, kini penyanyi remaja, Megat Rahim melancarkan single terkininya, Sudahlah hasil ciptaaan sepenuhnya dari Chubb-E.

Jika Sinar mempunyai elemen pop Jazz, lagu terbarunya kini pula mengetengahkan genre raggae yang diselitkan eleman Latin.

Megat atau nama lengkapnya, Megat Abdul Rahim Abdul Razak akui, genre itu memberikan cabaran baru buatnya dan berharap ia mampu menonjolkan lagi sisi lain dalam dirinya sebagai penyanyi.

 

“Diakui pada awalnya saya sukar buat keputusan sama ada nak menyanyikan lagu ini atau tidak. Sebab ia genre yang jauh berbeza daripada lagu pertama dan bukan muzik saya.

“Tapi, sebagai penyanyi saya perlu mencuba genre lain sekali gus ingin menjadi penyanyi yang versatil. Insya-Allah, akan datang saya nak mencuba muzik Hip Hop pula,” katanya.

Sudahlah yang dilancarkan dua bulan lalu kini sudah mula dimainkan stesen radio utama negara dan meyakini jika lagu itu dapat diterima baik peminat muzik tanah air.

 “Alhamdulillah, saya difahamkan beberapa radio utama sudah mainkan lagu ini dan masuk carta lagu. Saya dimaklumkan oleh ‘family’ iaitu panggilan kepada peminat saya.

“Mereka sentiasa kemaskini dan ‘tag’ di IG setiap kali lagu ini diputar. Tentu saja saya berasa sangat teruja.

IKLAN

“Malah, saya berharap lagu ini akan hit dan terus mendapat tempat. Sekali gus, orang akan mengenali saya menerusi lagu ini,” katanya. 

Berkongsi mengenai lagu tersebut lagi, Megat tidak menafikan ia agak sukar untuk dirakam pada peringkat awal.

“Genre ini pertama kali saya nyanyikan. Ternyata ia bukan mudah. Ia lain daripada sebelumnya dan susah nak tangkap.

“Tapi, saya enjoy dan cuba yang terbaik. Pertama kali rakam, ia ambil masa 4-5 jam. Kemudian, saya berehat seminggu sebab menduduki SPM.

“Selepas itu, baru saya rakam kali kedua. Alhamdulillah, saya puas hati dengan hasilnya dan tidak menjangka berjaya menyanyikan genre ini,” katanya.

IKLAN

Sama seperti kebanyakan penyanyi baru lain, Megat Rahim juga berharap dan meletakkan sepenuh keyakinan terhadap lagu itu bagi membawa kerjayanya maju ke hadapan.

“Macam dikatakan, saya sentiasa mencuba benda segar. Dalam pada yang lain muncuk dengan lagu sedih, sebaliknya pula menjadi pilihan saya.

“Saya jenis yang suka dengan lagu yang mudah didengar. Kalau boleh saya taknak terlalu terikut.

“Saya nak orang faham muzik dan jiwa. Sebab itu saya memilih pop jazz sebagai muzik saya. Ia juga diinspirasikan daripasa ibu bapa saya yang menyukai muzik jazz,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Megat Rahim juga membuka akaun Instagram baru, @megatrahim28 selepas akaun lama digodam.

IKLAN

Megat Rahim yang juga bekas pelajar di Sekolah Menengah Bandar Utama menjadikan penyanyi Bruno Mars, Michael Buble, Stevie Wonder dan Hael Husaini sebagai idola. 

“Dua dua bulan lepas saya pernah pegang gitar dan mencuba cari melodi. Rentak sudah ada, tapi belum ada ‘passion’ tulis lirik sendiri.

“Saya belum yakin ke arah itu. Mungkin ia ambil masa sedikit,” katanya.

Megat juga berkongsi, dia bersedia untuk menyertai mana-mana pertandingan nyanyian bagi mencabar diri sebagai penyanyi.

“Saya pernah pergi menghadiri sesi uji bakat Big Stage musim pertama. Tapi, saya tak lepas sebab umur baru 16 tahun.

“Tahun ini mungkin tak ada peluang, jadi saya nak mencuba tahun depan pula. Saya okay untuk bertanding dan sedia untuk menyanyikan apa saja jenis lagu,” katanya panjang lebar.

https://youtu.be/K_TrvWXBZ98

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI