Berkongsi sebuah rakaman perlawanan yang memperlihatkan dirinya sedang menggelecek bola sebelum tersungkur, bintang bola sepak, Zaquan Adha berkongsi masalah yang membelenggunya sehingga kini.

Ulasnya, kecederaan anterior cruciate ligament (ACL) menyebabkan dia tidak mempunyai keseimbangan badan yang baik.

ACL merupakan salah satu daripada 4 bahagian ligamen yang mengikat tulang peha (femur), tempurung lutut (patella) dan tulang-tulang keting (tibia dan fibula) dan kecederaan berlaku apabila ACL putus atau terkoyak.

Alhamdulillah..bukan riak tetapi sy ingin berkongsi kepada semua dan rakan2..sy bukanlah pemain bola yg hebat tetapi sy tau sy mempunyai semangat yg kuat dan dikelilingi keluarga yg sentiasa berada dikala sy jatuh.

“Sepanjang karea sy bermain bola selama ini sy pernah mengalami 4 kali operations ACl 1kali scop di lutut,1 kali operation di tangan.

“Jika ada yg sentiasa sering mempersoalkan kenapa sy sering jatuh di padang ini lah sebenarnye yg sy terpaksa lalui dan apabila seseorang atlet telah mengalami kecederan ACL ia dikira sebagai satu kecacatan kekal dan mungkin stability badan tidak begitu baik dan mungkin itu menyebabkan sy sering jatuh,” jelas Zaquan.

IKLAN

Tambahnya, kecacatan yang berlaku tidak menghalangnya untuk terus beraksi di padang walau ada pihak yang meminta untuknya bersara.

Tetapi apa pun alhamdulillah sy bersyukur allah sentiasa memberi kekuatan dan rezeki kepada sy untuk terus bermain sehingga sekarang.

“Jadi kepada rakan dan sesiapa sahaja athlete yg mengalami kecederaan tolong jgn giveup.

“Percaya pada rezeki anda kuatkan semangat anda. Set dalam pemikiran anda yg anda kuat dan yg paling penting jaga kedua ibu bapa kt.

IKLAN

“Sy dikritik dan diminta supaya bersara bermain bola tetapi sy yakin rezeki itu datang dari allah dan sy percaya apa yg diberi adalah amanah dari allah.

“Apa yg paling penting sy tidak akan berputus asa,sebab org yg berputus asa adalah org yg gagal. Ambil kutukkan dan cacian mereka ini sebagai satu pembakar semangat untuk kt bangkit.

“Ikhlas jujur dengan kerja kt insyaallah benda yg baik akan datang kepada kt..kita manusia biasa dan bukan sentiasa akan berada di atas,” katanya panjang lebar.

IKLAN
View this post on Instagram

Alhamdulillah..bukan riak tetapi sy ingin berkongsi kepada semua dan rakan2..sy bukanlah pemain bola yg hebat tetapi sy tau sy mempunyai semangat yg kuat dan dikelilingi keluarga yg sentiasa berada dikala sy jatuh..sepanjang karea sy bermain bola selama ini sy pernah mengalami 4kali operations anterior cruciate ligament(ACL)1kali scop di lutut,1 kali operation di tangan ..jika ada yg sentiasa sering mempersoalkan kenapa sy sering jatuh di padang ini lah sebenarnye yg sy terpaksa lalui dan apabila seseorang atlet telah mengalami kecederan anterior cruciate ligament(ACL) ia dikira sebagai satu kecacatan kekal dan mungkin stability badan tidak begitu baik dan mungkin itu menyebabkan sy sering jatuh..tetapi apa pun alhamdulillah sy bersyukur allah sentiasa memberi kekuatan dan rezeki kepada sy untuk terus bermain sehingga sekarang..jadi kepada rakan dan sesiapa sahaja athlete yg mengalami kecederaan tolong jgn giveup..percaya pada rezeki anda kuatkan semangat anda..set dalam pemikiran anda yg anda kuat dan yg paling penting jaga kedua ibu bapa kt.. sy dikritik dan diminta supaya bersara bermain bola tetapi sy yakin rezeki itu datang dari allah dan sy percaya apa yg diberi adalah amanah dari allah..apa yg paling penting sy tidak akan berputus asa,sebab org yg berputus asa adalah org yg gagal..ambil kutukkan dan cacian mereka ini sebagai satu pembakar semangat untuk kt bangkit.ikhlas jujur dengan kerja kt insyaallah benda yg baik akan datang kepada kt..kita manusia biasa dan bukan sentiasa akan berada di atas..

A post shared by zaquan adha (@zaqone_08) on

Kagum dengan semangat juang suami kepada Ayu Raudhah itu, netizen memuji corak permainan atlet berkenaan dan menyifatkannya sebagai hero di padang.

“Pernah Alami 4 Kali Pembedahan ACl Sekali Scop Di Lutut, Sekali Di Tangan,” – Zaquan Adha Diminta Bersara, Namun Baca Penjelasannya “Pernah Alami 4 Kali Pembedahan ACl Sekali Scop Di Lutut, Sekali Di Tangan,” – Zaquan Adha Diminta Bersara, Namun Baca Penjelasannya

Apabila minat mengatasi segala-galanya. Tiada apa yang dapat menghalang. Betul tak?

Foto – Zaquan Adha