Pelakon yang kini sedang meningkat naik, Hazrat Muaz teruja apabila berpeluang menyaksikan sendiri ritual tradisi kuda kepang ketika terlibat dalam penggambaran telefilem Lumping Putih, baru-baru ini.

Hazrat berkata, babak tersebut menjadi satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan kerana pertama kali menyaksikannya secara langsung.

“Saya teruja namun dalam masa sama berbaur perasan seram dan takut apabila menyaksikan upacara tersebut berjalan. Bayangkan pada permulaan ritual, pemain kuda kepang tersebut bagai dirasuk dan menjadi orang lain.

“Kemudian akan mula menari dan mengikut gerakan yang sukar untuk difahami.

“Selama ini saya hanya mengetahui tentang seni dan warisan kuda kepang tetapi kali ini bertuah kerana dapat terlibat sama dalam Lumping Putih bersama dengan pelakon hebat yang lain. Satu pengalaman yang tidak akan dapat dilupakan,” katanya.

Menerusi drama tersebut Hazrat yang membawa watak Lam Nasyrah dan Lumping Putih merujuk kepada kuda kepang putih yang menjadi sebahagian daripada ‘watak’ penting kuda kepang.

IKLAN

Telefilem tersebut iarahkan oleh Epo Jenon, Lumping Putih diterbitkan oleh pasukan Unit Drama RTM yang akan ditayangkan pada 7 Julai depan sempena sambutan Maal Hijrah.

Selain Hazrat, antara pelakon lain yang terlibat termasuk Zaidi Omar, Azizah Mahzan, Soffi Jikan, Akmal Ahmad, Amalina Arham, Adam Ikmal, Ruzaidi Abd Rahman dan Asmidar.

“Sepanjang di set penggambaran, saya gembira kerana semua pihak memberikan kerjasama baik untuk melancarkan penggambaran.

“Saya sendiri sudah membuat beberapa kajian tentang kisah kuda kepang ini agar dapat memahami dengan lebih jelas kisah Lumping Putih selain memahami kehendak pengarah.

IKLAN

“Hampir dua minggu kami berkampung di set penggambaran, banyak perkara baharu yang saya perolehi. Mereka ajar bagaimana untuk melontarkan dialog dan permainan emosi yang betul, saya sangat hargainya,” katanya lagi.

“Pemain Bagai Dirasuk, Jadi Orang Lain,” – Hazrat Muaz Seram & Takut Tonton Ritual Tari Kuda Kepang Demi ‘Lumping Putih’ “Pemain Bagai Dirasuk, Jadi Orang Lain,” – Hazrat Muaz Seram & Takut Tonton Ritual Tari Kuda Kepang Demi ‘Lumping Putih’ “Pemain Bagai Dirasuk, Jadi Orang Lain,” – Hazrat Muaz Seram & Takut Tonton Ritual Tari Kuda Kepang Demi ‘Lumping Putih’ “Pemain Bagai Dirasuk, Jadi Orang Lain,” – Hazrat Muaz Seram & Takut Tonton Ritual Tari Kuda Kepang Demi ‘Lumping Putih’ “Pemain Bagai Dirasuk, Jadi Orang Lain,” – Hazrat Muaz Seram & Takut Tonton Ritual Tari Kuda Kepang Demi ‘Lumping Putih’

Lumping Putih menjalani penggambaran di Muar dan Batu Pahat, Johor sebenarnya turut mengangkat tarian tradisi masyarakat Johor terutama mereka yang berketurunan Jawa.

IKLAN

Bagaimanapun kali ini, jalan ceritanya diolah menerusi kisah sebuah keluarga yang masih meneruskan warisan berkenaan.

“Apa yang diangkat dalam naskhah ini bukan sekadar mahu mengingati kuda kepang semata-mata sebaliknya ia sarat dengan seribu satu pengajaran.

“Saya hormati mereka yang masih meneruskan tarian ini walaupun kebanyakan generasi muda sudah kurang mengenalinya.

“Yang mana baik, kita teruskan. Yang buruk pula kita tinggalkan. Apa yang penting mesej baik akan sampai kepada penonton,” katanya.

Untuk terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI