Penyanyi senior, Datuk Jamal Abdillah mengakui rasa bangga apabila menjadi satu-satunya penyanyi dalam kategori usia warga emas yang layak ke pentas akhir Anugerah Juara Lagu ke-35 (AJL35).

Bintang hebat berusia 62 tahun itu bakal bersama-sama rakan duet, Wany Hasrita menerusi lagu Belenggu Rindu bersaing di malam anugerah muzik ifu yang bakal berlangsung Februari depan.

Bagaimanapun, Jamal menyifatkan situasi itu agak kelakar dan di luar jangkaan.

Pada Usia 62 Tahun, Datuk Jamal Abdillah Satu-Satunya Warga Emas Mara Ke AJL35,” – Bertanding Dengan Artis Muda Yang Boleh Dipanggil Anak.”

“Saya pernah menyertai AJL yang pertama pada 1986 menerusi lagu Perjalananku dan Cinta Yang Terbiar yang kedua-duanya dinyanyikan penyanyi lain.

“Selepas itu menerusi lagu Kekasih Awal Dan Akhir dan Ghazal Untuk Rabiah duet brsama Datuk M Nasir.

“”Kali ini saya berduet dengan Wany Hasrita pula. Saya sebenarnya memang sengaja nak tumpang populariti artis yang sedang meningkat naik,” katanya.

Menerusi laporan Harian Metro, Jamal berkata, dia mempunyai formula untuk terus kekal dalam industri muzik dan pertaruhan itu dilihat menjadi.

IKLAN

“Strategi saya nampaknya menjadi hingga berjaya ke AJL35. Saya terbabit dalam lagu ini kerana ditawarkan oleh Hael Husaini dan Ezra Kong serta pemilik syarikat rakaman FMC.

“Saya nampak ini satu formula berkesan dan akan terus mengekalkannya. Untuk AJL nanti, saya kena motivasi diri bertanding dengan artis muda yang boleh dipanggil anak. Saya tak boleh mengalah dan merendah diri.

“Dah masuk dalam itu saya kena teruskan. Yang bertanding pun hebat dan sekarang zaman mereka,” katanya.

Pada Usia 62 Tahun, Datuk Jamal Abdillah Satu-Satunya Warga Emas Mara Ke AJL35,” – Bertanding Dengan Artis Muda Yang Boleh Dipanggil Anak.”

IKLAN

Dalam perkembangan lain, Jamal turut berduet dengan Kmy Kmo dan Luca Sickta menerusi lagu Neraca dan sebuah lagu lain.

“Penggambaran muzik video Neraca dibuat hari ini. Judul asalnya ialah Wuduk tapi akhirnya ditukar kepada Neraca.

“Banyak lagi projek begini yang akan saya buat nanti. Ada tiga, empat lagu lagi. Jika ada rezeki, saya akan mengumpulkan semua lagu-lagu ini bagi diterbitkan dalam sebuah album istimewa,” katanya.

Sementara itu, Jamal juga tidak kisah jika dikatakan menumpang populariti artis lain untuk kekal dalam industri muzik.

IKLAN

“Selama ini pun hidup saya menumpang atas bumi Tuhan. Apa sahaja yang sesuai, saya akan buat. Saya pun ada lagu solo berjudul Yang Memiliki ciptaan Raja Sham. Proses rakaman sudah selesai dan hanya tunggu masa untuk buat muzik video.

“Lagu Neraca dan Yang Memiliki diterbitkan di bawah syarikat rakaman Universal Music. Boleh dikatakan ini adalah cabang rezeki buat anak-anak saya terutama Azura dan Zack,” katanya yang turut bersyukur atas rezeki yang dikurniakanNya.

Terdahulu, 12 lagu diumumkan layak ke AJL35 iaitu Belenggu Rindu nyanyian Wany Hasrita dan Datuk Jamal Abdillah, 7 Nasihat (Shiha Zikir, Kmy Kmo dan Luca Sickta), Hati (Hael Husaini), Semalam (Aina Abdul), Peluang Kedua (Hael Husaini), Hutang (Floor 88), Kau Sakiti (Amir Masdi) dan Gundah (Ernie Zakri).

Empat buah lagi lagu yang turut mara ialah Aku Bidadari Syurgamu (Aishah), Gila (Kaka Azraff, Noki dan Tuju), Jangan Khianati Aku (Azlan & The Typewriter) dan Eh (Zizi Kirana).

Pada Usia 62 Tahun, Datuk Jamal Abdillah Satu-Satunya Warga Emas Mara Ke AJL35,” – Bertanding Dengan Artis Muda Yang Boleh Dipanggil Anak.”

AJL35 akan berlangsung di Axiata Arena Bukit Jalil pada 7 Februari tahun depan.

Sumber, Foto : Harian Metro, Instagram Muzik-Muzik

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI