“Orang Tua-Tua Dulu Cakap…,” – Selesai Berpantang, Datin Niena Baharun Cerita Kelebihan ‘Penutup Pantang Bersalin’

Pelakon, Datin Niena Baharun yang telah selamat bersalin anak kedua kini sudah tamat menjalani fasa berpantang.

Niena atau nama sebenarnya Amaniena Kamarul Baharun telah selamat melahirkan anak keduanya, Alyssa Marrisa pada 20 Oktober lalu.

Dalam pada itu, Niena ada berkongsi cerita dan pengalaman berpantang yang diamalkan dirinya.

Kongsi Niena, adalah sangat penting untuk mengamalkan amalan penutup pantang selepas bersalin bagi mengekalkan tenaga kaum wanita.

“MERDEKA! Bila tgh berpantang, yg paling Niena tak sabar nak buat adalah penutup pantang. Sebab yg ni special sikit dari pantang yg biasa.

IKLAN

“Special tu dari segi rawatan, cth selain urut, tungku, scrub ada tambahan sprti tangas kering, ungkup wangi, mandi susu, mandi garam dan mandi bunga! Yg ni kalau nk buat semua ambik masa dlm 3hari. But, if buat tangas kering & mandi bunga saja pun dah ok!

“Org tua2 dulu ckp, penutup pantang ni utk mengelak angin cpt msuk ke dlm badan slpas bersalin, dapat menaikkan lagi seri wajah ibu, dapat mengembalikan keyakinan/tenaga ibu sprt sediakala dan dapat merawat aura negatif ibu selama berpantang (stress/penat/sakit badan).

“So, alhamdulillah selesai sudah penutup pantang bersama @fazrina_postnatalcare . Tkasih bt CL sy kak @watiarbaa & kak Emy yg bertungkus lumus menyiapkan penutup pantang, siap ada nama lagi. Cantik kan?

@fazrina_postnatalcare#penutuppantang44hari,” tulisnya.

IKLAN

Untuk rekod, Niena telah mendirikan rumah tangga bersama Datuk Aliff Firdaus Abdul Hadim pada 1 Februari 2018.

Hasil perkongsian hidup, pasangan ini dikurniakan seorang cahaya mata lelaki yang diberi nama Adiel Mikail yang kini berusia 2 tahun.

Foto: Instagram Niena Baharun