“Nenek Nyonya Pulau Pinang, Bapa Saya Cina tempatan. Sementara Datuk Dan Ibu Pula…,” – Heroin Nyonya Ronggeng, YingLi Tan Membesar Dalam Pelbagai Budaya

Pelakon dan model yang kini bergelar penerbit, YingLi Tan mengakui penglibatannya dalam dunia lakonan di negara luar akhirnya memberi inspirasi buat dirinya untuk menghasilkan sebuah filem yang menonjolkan kekayaan budaya negara sendiri.

Katanya, dia membesar dalam kerukunan budaya yang pelbagai dan percaya, ia perlu ditonjolkan kepada masyarakat luar.

“Saya terlibat dalam pertandingan ratu cantik sekitar tahun 1997 dan mewakili negara ke Miss Chinese International.

“Kemudian saya mulai berjinak-jinak dalam drama di bawah produksi Hong Kong dan China. Akan tetapi pada waktu itu saya sedikit gementar kerana masih lagi muda dan buat keputusan untuk pulang ke tanah air.

Saya sambung pengajian dan mula berlakon dalam produksi tempatan sebelum kembali ke China untuk teruskan kerjaya lakonan di sana, termasuk di Singapura,” katanya kepada MH.

Ditanya mengenai sejauhmana perkembangan kerjaya lakonannya di negara orang, figura tinggi lampai ini akui lebih selesa terlibat dalam naskhah drama.

“Lebih banyak buat drama dan terkini saya baru sahaja selesai membintangi sebuah drama produksi China,” jelasnya.

“Saya sudah lama berlakon, namun saya terfikir apa yang boleh saya lakukan selepas ini. Jadi sebagai produser, saya nak hasilkan sebuah filem yang jarang diketengahkan.

IKLAN

“Misalnya kalau diminta untuk terlibat dalam filem berbahasa Melayu secara total, rasanya lebih ramai pengarah dan penerbit di luar sana yang lebih arif.

“Jadi mengapa tidak untuk saya ketengahkan mengenai kaum Cina tempatan kita yang bukannya masyarakat Cina dari Tanah Besar dan yang paling dekat dengan masayarakat Malaysia ialah baba nyonya.

“Nenek saya ialah nyonya asal Pulau Pinang, bapa saya ialah Cina tempatan. Sementara datuk saya pula dari Tanah Besar dan ibu saya dari Thailand.

“Jadi saya membesar dalam budaya yang berbeza-beza dan bertemu dengan rakan-rakan berbilang kaum yang lain.

“Sebab itulah tercetusnya idea untuk ketengahkan budaya yang ada di Malaysia. Filem ini sangat istimewa. Kami cuba tonjolkan itu dari segi kostum, makanan selain elemen drama juga. Kami nak orang luar tahu akan kekayaan budaya di sini,” terang YingLi optimis.

Menariknya juga, Nyonya Ronggeng yang merupakan sebuah naskhah skala besar dari ZLK Productions bakal mencipta sejarah apabila melaburkan RM2.8 juta bagi membina semula rumah agam berkonsepkan Baba dan Nyonya.

Banglo yang dibina di Jalan Inai, Bukit Bintang, Kuala Lumpur itu dijangka siap penghujung bulan ini.

Penerbitnya, Datuk Seri Dr K C Lee berkata, ia dibina bagi menampilkan budaya Baba dan Nyonya mengikut acuan sebenar menerusi medium filem, sekali gus membuka mata masyarakat luar mengenai kebudayaan masyarakat majmuk di negara ini.

Filem yang menelan kos RM6 juta itu turut menampilkan Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin selaku pengarah.

IKLAN

YingLi Tan dan aktor Steve Yap diumumkan sebagai pendukung utama sementara penggambarannya di jadual bermula September depan.

Pada masa sama, pihak produksu akan menjalankan sesi uji bakat bagi mencari pelakon dari luar negara seperti Jepun, China dan Thailand bagi melengkapkan jalan cerita filem ini.

Ia mengisahkan pengorbanan wanita bernama Rose, keturunan Baba dan Nyonya yang ingin menumpang kasih sayang daripada seorang jejaka.

Namun, kehadirannya mendatangkan kebencian ahli keluarga lelaki yang dicintai, hanya kerana dia seorang penari ronggeng.

Perjalanan hidup Rose dipaparkan secara berkala dengan latar belakang beberapa kejadian dari 1942 hingga penghujung 1970-an seperti pembunuhan beramai-ramai Sook Ching, kemerdekaan Tanah Melayu 31 Ogos 1957 dan Tragedi 13 Mei 1969.