Baru-baru ini, isu mengenai penghasilan karya-karya atau filem-filem yang menyentuh mengenai hal sensitiviti agama menjadi topik hangat dikalangan masyarakat sehingga turut mendapat perhatian pihak kerajaan.

Hal berkenaan turut mendapat respon daripada pelakon dan pengacara, Sean Lee.

“Nak Tunggu Saya Ke Luar Negara & Berjaya, Baru Nak Sorak,” – Bakal Terbit & Arahkan Karya Sendiri, Sean Lee Berani Lampau Batas

Bakal menerbit dan mengarahkan karya sendiri, Sean yakin penonton masa kini sudah semakin bijak menilai dan kepercayaan mereka juga tidak akan mudah tergugat hanya kerana perbezaan daripada sudut pandang agama.

“Saya percaya para penonton masa kini sudah matang. Ramai diantara kita, ketika ini, menonton drama atau filem di platform penstriman seperti Netflix.

“Sebagai contoh, kalau kita tonton karya seram yang berkait rapat dengan agama Kristian, adakah iman mereka akan tergugat? Saya rasa tidak. Saya percaya pegangan penonton kita kuat.

IKLAN

“Kalau saya arahkan sesebuah karya berkaitan apa-apa agama sekalipun, saya rasa penonton kita boleh terima,” katanya kepada MH.

Pada masa sama, pelakon drama Cinta Buat Dara ini mendedahkan dirinya juga tidak gentar untuk melampaui batas bagi menghasilkan karya-karya yang lebih segar.

“Nak Tunggu Saya Ke Luar Negara & Berjaya, Baru Nak Sorak,” – Bakal Terbit & Arahkan Karya Sendiri, Sean Lee Berani Lampau Batas

“Berkaitan isu tapisan pula, saya rasa penonton kita okay sahaja. Pihak bertanggungjawab hanya akan bimbang jika sesuatu karya itu menimbulkan kerisauan penonton. Sebenarnya, manusia boleh berfikir dan kita mampu tapis sendiri apa yang baik dan tidak.

IKLAN

“Andai satu hari nanti saya menjadi pembikin filem, saya tak takut nak melampaui batas walaupun sedikit. Itu memang misi saya.

“Kalau tak buat, takkan nak tunggu saya ke luar negara dahulu dan berjaya dekat sana baru nak hargai. Sama juga isunya macam Datuk Michael Yeoh.

“Saya mahu bermula dengan langkah-langkah kecil tapi mampu beri impak,” ujarnya lagi.

Sementara itu, Sean turut memaklumkan dirinya kini sedang dalam proses untuk mula menerbitkan dan mengarahkan karyanya sendiri buat kali pertama.

IKLAN

“Bulan puasa ini, saya memilih untuk berehat dan beri fokus kepada projek sendiri. Saya akan menerbitkan dan mengarahkan sebuah karya sendiri buat kali pertama.

“Sebelum ini, saya pernah mengarahkan sebuah filem pendek sebagai percubaan. Ia merupakan sebuah telefilem kerana saya belum cukup bajet untuk menghasilkan karya berbentuk filem.

“Saya akan adakan sesi ujibakat kerana saya mahu mencari watak utama daripada kalangan pelakon baru dan segar,” kongsinya lagi.

Karya berkenaan dijadualkan akan mula ditayangkan pada tahun hadapan.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI