“My Big Mistake,”- Terlelap, Rumah Diana Amir Hampir Hangus Dijilat Api

Pelakon dan pengacara, Diana Amir berkongsi detik cemas apabila rumahnya hampir hangus dijilat api.

Kongsi Diana menerusi Instagramnya, dia akui alpa apabila sedang memanaskan sup ayam.

Malah, Diana ketika itu terlelap buat seketika.

“So what happened was.. I almost burn down the house last night..

“Diana nak panaskan sup ayam, and supposedly kena padam api lah kan sebelum naik tido.

“My big mistake, i macam “takpe biarkan sekejap panas”, tapi.. keluar je dr dapur i terus lupa I tgh panaskan lauk.. I tutup semua lampu mcm biasa, angkat Khadija yang dah tido naik atas and put her to bed.. Then i trus tido juga,” kongsi Diana. 

Kemudian, pelakon filem 7 Petala Cinta itu mulai kejut suaminya, Mohd Habibbullah  berhubung insiden tersebut.

IKLAN

“I terbangun sebab terdengar Khadija buat bunyi. I’ve been a light sleeper since ada baby2.. So ada bunyi sikit memang I bangun.. Pastu i mcm ada bau something.. Mamai2 so i mcm pelik siapa yg buat bbq.. Kejutkan Habib tanya, “awak ada bau pape tak?”. Dia cakap tak.

“Then suddenly i teringat pasal sup ayam tu. Terus i lari turun bawah , panggil Habib bgtau dia, asap dah tebal sangat kat bawah. Kat dapur memang dah tak nampak apa. But i x nampak ada api. Asap Je

“Habib yg masuk dapur, then i dont know what he did, I lari naik atas sebab Khadija and Khalid dah terbangun nangis cari I 

“I put them back to sleep. I know it was full of smoke downstairs, but theres no visible fire. So, somehow i lega. Kat bilik atas asap mula masuk slow2. “I tutup pintu bilik tido, buka tingkap semua yang ada kat atas. But x boleh turun bawah sebab sangat2 kuat asap dia. Habib is the hero, and I know i can trust him. He releases the smokes by opening all the windows. 

Terkejut akan insiden berkenaan, Diana bergegas membersihkan kawasan dapurnya itu.

“This morning bau smoke still kuat. I kena spring clean. Basuh semua benda, semua fabrics, semua pinggan, lap lantai berkali2.

Bagaimanapun, Diana bersyukur kerana tidak ada kecederaan yang berlaku, sebaliknya hanya barangan dapur  sahaja yang mengalami kerosakan.

“But above all, I’m grateful, Alhamdulillah diberi peluang kedua utk kami. Theres alot of IFs, tapi Allah bagi warning ja. Lain kali penat camana pun check habis2 semua benda sebelum tido, make sure everything is safe.

IKLAN

“I’m thankful Allah kept my family safe this time. It can never happen again. I promise, in sya Allah I akan selalu alert benda2 camni. And I hope by sharing this, whoever reading this will make it a life lesson

“In a sec we can lose everything for something so simple. Tutup api. Nak masak tunggu sampai abes. I mean ya we dont have that luxury to always stay in the kitchen and watch our cooking like a hawk because theres so many other things to do. But, dont let that “excuse” get in away of safety,” tulis Diana panjang lebar.

View this post on Instagram

So what happened was.. I almost burn down the house last night . . Diana nak panaskan sup ayam, and supposedly kena padam api lah kan sebelum naik tido . My big mistake, i macam “takpe biarkan sekejap panas”, tapi.. keluar je dr dapur i terus lupa I tgh panaskan lauk.. I tutup semua lampu mcm biasa, angkat Khadija yang dah tido naik atas and put her to bed.. Then i trus tido juga . I terbangun sebab terdengar Khadija buat bunyi. I’ve been a light sleeper since ada baby2.. So ada bunyi sikit memang I bangun.. Pastu i bau something.. Mamai2 so i mcm pelik siapa yg buat bbq.. Kejutkan Habib tanya, “awak ada bau pape tak?”. Dia cakap tak . Then suddenly i teringat pasal sup ayam tu. Terus i lari turun bawah , panggil Habib bgtau dia, asap dah tebal sangat kat bawah. Kat dapur memang dah tak nampak apa. But i x nampak ada api. Asap Je . Habib yg masuk dapur, then i dont know what he did, I lari naik atas sebab Khadija and Khalid dah terbangun nangis cari I. I put them back to sleep. I know it was full of smoke downstairs, but theres no visible fire. So, somehow i lega. Kat bilik atas asap mula masuk slow2. I tutup pintu bilik tido, buka tingkap semua yang ada kat atas. But x boleh turun bawah sebab sangat2 kuat asap dia. Habib is the hero, and I know i can trust him. He releases the smokes by opening all the windows. . This morning bau smoke still kuat. I kena spring clean. Basuh semua benda, semua fabrics, semua pinggan, lap lantai berkali2. But above all, I’m grateful, Alhamdulillah diberi peluang kedua utk kami. Theres alot of IFs, tapi Allah bagi warning ja. Lain kali penat camana pun check habis2 semua benda sebelum tido, make sure everything is safe . I’m thankful Allah kept my family safe this time. It can never happen again. I promise, in sya Allah I akan selalu alert benda2 camni. And I hope by sharing this, whoever reading this will make it a life lesson . In a sec we can lose everything for something so simple. Tutup api. Nak masak tunggu sampai abes. I mean ya we dont have that luxury to always stay in the kitchen and watch our cooking like a hawk because theres so many other things to do. But, dont let that “excuse” get in away of safety

A post shared by D I A N A A M I R (@dianaamir) on

Lalu, netizen turut bimbang akan perkara itu dan menasihati pelakon itu agar lebih berhati-hati di masa akan datang.

Foto : IG Diana Amir