“Mereka Takut Bunyi Azan, Ais, Air Sejuk Dan Air Laut. Sebab Itu…,” – Meremang! Pengarah Filem, Suhaimi Zulkefli Kongsi ‘Perangai’ Hantu & Jin!

Pertama kali mengarah filem bergenre seram, pengarah Shuhaimi Zulkefli mengulas apa yang dipersembahkan dalam Amukan Kuntilanak adalah 100 peratus berdasarkan pengalamannya sendiri.

Membuka kisah kepada MH, kata Shuhaimi, isterinya punya deria keenam yang mampu berinteraksi dengan makhluk halus sejak dua tahun lalu selepas mereka membuat keputusan membuang saka keturunan keluarga.

“Orang kita memang ada pendamping yang dipanggil saka. Saka ini tugasnya untuk mengawal daripada diganggu oleh sesiapa yang merbahaya.

“Orang zaman sekarang selalunya tidak sedar mereka mempunyai saka peninggalan keturunan nenek moyang dan bertindak membuangnya. Kesannya, ada yang sembuh dan ada yang tidak.

“Dan isteri saya sendiri diganggu belaan. Apabila kami bertindak membuang, keadaannya semakin parah. Dia menjadi seperti magnet yang berupaya menarik jin dan hantu untuk merasuk badan.

IKLAN

“Setiap hari dan setiap malam, kami akan berdialog untuk bertanya asal usul dan mengapa mereka menganggu,” tuturnya kepada MH.

Pengarah berusia 31 tahun ini turut menambah, makhluk halus ini pada fitrahnya tidak cerdik dan mudah ditipu manusia.

Namun sepanjang dua tahun kami mengalami kejadian pelik ini, saya boleh simpulkan hantu dan jin memang tidak cerdik. Mereka mudah ditipu oleh manusia. Selalunya apabila diminta masuk ke dalam botol, mereka akan menurut.

“Mereka takut kepada bunyi azan, ais, air sejuk dan air laut. Disebabkan itu saya akan bawak isteri ke laut bagi mengelakkan gangguan. Selalunya mereka akan berkeliaran sekitar jam 6.00 petang mencari mangsa,” katanya lagi.

Dia turut menambah, sekiranya tiada kekuatan untuk berhadapan dengan makhluk halus, disarankan hanya membaca surah lazim Al-Quran.

IKLAN

Kalau kita tidak yakin untuk berhadapan dengan mereka, jangan cuba-cuba membaca surah rukyah.

“Cukuplah dengan bacaan surah Al-Fatihah, ayat Kursi dan berselawat,’ ulasnya mengakui sentiasa mengorek rahsia alam ghaib untuk didolah dan digambarkan dalam filem Amukan Kuntilanak.

Filem Amukan Kuntilanak bakal memulakan penggambaran pada November 2019 membariskan barisan pelakon seperti Amai Kamarudin, Elanie Aidi, Shah Iskandar dan Syed Ali.

https://www.youtube.com/watch?v=U1j-p-VsmLA