Bukan mudah merawat hati, namun hanya kepada Allah tempat kita mengadu.

Penyanyi Lufya Omar berkongsi penawar sakit hati seperti yang diajar Rasulullah SAW agar mampu untuk ‘sembuh; daripada apa sahaja jenis kesakitan.

Kongsinya, dalam apa sahaja yang dilalui, kehadiran sahabat baik yang solehah untuk terus memberi nasihat amat penting untuk melalui hari-hari duka.

“Penawar Sakit Hati Yang Diajarkan oleh Rasulullah;

1. Muhasabah diri.
2. Menjauhkan diri dari sifat amarah dan benci
3. Memupuk sifat pemaaf
4. Husnuzon (bersangka baik)
5. Ikhlaskan diri dan redho

IKLAN

“Ditambahkan lagi dengan kehadiran sahabat baik yang solehah yang boleh memberi nasihat yang baik, insyallah kita akan cepat ‘sembuh’ dari kesakitan apa pun.

“Amalkan membaca surah Ar Rahman untuk mendapatkan kasih sayang Allah. Allah akan aturkan orang-orang yang tulus ikhlas melahirkan kasih sayangnya terhadap kita. Believe.

“Thank u sahabat @nurhelizahelmi @farrahadeeba @yatthamzah_suci @liannaayob @zulinaziz @asnimansor @koigardener @irmahasmie @serinaredzuawan @dianaamir @leannaanuar @salimahabibi @rehanakadir_ @emeliehanif_
@fashazreen @natra_anne @rafidahibrahim

IKLAN

“Walaupun gambar korang tak ada di sini tapi nama kamu semua di. ku dan fya doakan kita semua diampunkan dosa-dosa dan dimasukkan ke syurga tanpa hisab. Aamin,” kongsinya panjang lebar.

View this post on Instagram

Penawar Sakit Hati Yang Diajarkan oleh Rasulullah ❤ 1. Muhasabah diri. 2. Menjauhkan diri dari sifat amarah dan benci 3. Memupuk sifat pemaaf 4. Husnuzon (bersangka baik) 5. Ikhlaskan diri dan redho Ditambahkan lagi dengan kehadiran sahabat baik yang solehah yang boleh memberi nasihat yang baik, insyallah kita akan cepat 'sembuh' dari kesakitan apa pun. Amalkan membaca surah Ar Rahman untuk mendapatkan kasih sayang Allah. Allah akan aturkan orang-orang yang tulus ikhlas melahirkan kasih sayangnya terhadap kita. Believe. Thank u sahabat❤ @nurhelizahelmi @farrahadeeba @yatthamzah_suci @liannaayob @zulinaziz @asnimansor @koigardener @irmahasmie @serinaredzuawan @dianaamir @leannaanuar @salimahabibi @rehanakadir_ @emeliehanif_ @fashazreen @natra_anne @rafidahibrahim Walaupun gambar korang tak ada di sini tapi nama kamu semua di ❤ ku dan fya doakan kita semua diampunkan dosa-dosa dan dimasukkan ke syurga tanpa hisab. Aamin

A post shared by Lufya (@lufyalaana) on

IKLAN

Lufya sebelum ini ada mendedahkan suami, Dr Che Muhammad Hafiz Baharum mengabaikan tanggung jawab sejak tiga bulan yang lalu menerusi media sosial.

Malah, lelaki berkenaan turut didakwa beberapa kali mengulangi kesalahan sama, sejak awal perkahwinan mereka.

Pasangan ini berkahwin pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Laana Haura yang berusia dua tahun.

Foto : Instagram Lufya Omar

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI