“Mana Datang Tenaga Bini Aku Ni,” – Dr. Say Kata Isteri Superwoman, Netizen Pula Minta Jaga Pantang

Sedang melalui fasa baru sebagai ibu bapa, pengacara dan model, Dr. Say Shazril kagum dengan tenaga dan semangat isteri dalam memenuhi kehendak bayi yang baru lahir.

Ulasnya, walaupun baru tiga hari bersalin secara pembedahan, namun wanita itu aktif naik turun tangga, malah menolak untuk menggunakan khidmat bidan berpantang.

Topik : Biniku Superwoman

“Sejak kelahiran baby ni, sy perhatikan bini sy berlain dgn d bini dat i used to know. Bini sy bersalin caesar & berdasarkan pengalaman kedoktoran sy, ibu2 bersalin caesar kebnyknny mengambil masa tuk actively bergerak sb yelah rahim + perut kena belah kut.

“Tp bini sy hari ke-3 bersalin dh naik turun tangga like nothing happened. Berbuih mulut sy nasihatkan dia peeps to take it slow tp die reply “im fine” maka sy pun “fine la then” (bini pas bersalin always right bro).

“Di samping tu, rmi ibu2 dm sy recommend confinement lady (mak bidan kut) mrk tp bile sy smpikan pd bini, die reply “i nak cuba do things on my own selagi i mampu plus i xgemar ade org xdikenali kt rumah kite”, sy pun sekali lagi “fine la then” (dh ckp bini always right td kan).

IKLAN

“Tp yg sy paling kagum, kami set jadual yakni dia amik shift mlm & sy shift pagi. Knkdg kol 2pg wlpn baby xnangis, bini sy dh bangun dlu tuk feed baby & sy hanye mampu tlg sikit2 sblum sy terkiok balik only to bangun at 5am tuk sahur.

“Tu pn bile sy bgun, sy tgk baby sdg disusu bini yg got me wondered, “mane dtg tenaga bini aku ni? Org lain ke yg bersalinkan baby aku ni?”

Terharu dengan pengorbanan isteri, doktor viral ini mengakui tiada apa yang boleh menggantikan peranan seorang ibu.

Sb selama ni, bini sy agak dependent kpd sy, sy yg in control, sy yg alpha. Tp lpas bersalin, bini ibarat otak & sy ibarat otot. Tanpa otak matilah otot, sama spt skng, tanpa bini matilah suami.

“Skng baru sy sedar yg bini sy is no longer a bini but she is now a MOTHER. Maka post ni ditujukan kpd semua ibu di luar sane yg no husbands can ever replace a mother’s role cz pengorbanan yg telah & sedang kalian lalui tiada tandingan.

“Bak pepatah, “It’s not easy being a mother. If it were easy, fathers would do it”. I love you more than i ever did in my life, my lovely wife & mother to my son @azuraabas,” tulisnya

IKLAN

View this post on Instagram

Topik : Biniku Superwoman . Sejak kelahiran baby ni, sy perhatikan bini sy berlain dgn d bini dat i used to know. Bini sy bersalin caesar & berdasarkan pengalaman kedoktoran sy, ibu2 bersalin caesar kebnyknny mengambil masa tuk actively bergerak sb yelah rahim + perut kena belah kut. Tp bini sy hari ke-3 bersalin dh naik turun tangga like nothing happened. Berbuih mulut sy nasihatkan dia peeps to take it slow tp die reply "im fine" maka sy pun "fine la then" (bini pas bersalin always right bro). . Di samping tu, rmi ibu2 dm sy recommend confinement lady (mak bidan kut) mrk tp bile sy smpikan pd bini, die reply "i nak cuba do things on my own selagi i mampu plus i xgemar ade org xdikenali kt rumah kite", sy pun sekali lagi "fine la then" (dh ckp bini always right td kan). Tp yg sy paling kagum, kami set jadual yakni dia amik shift mlm & sy shift pagi. Knkdg kol 2pg wlpn baby xnangis, bini sy dh bangun dlu tuk feed baby & sy hanye mampu tlg sikit2 sblum sy terkiok balik only to bangun at 5am tuk sahur. Tu pn bile sy bgun, sy tgk baby sdg disusu bini yg got me wondered, "mane dtg tenaga bini aku ni? Org lain ke yg bersalinkan baby aku ni?". . Sb selama ni, bini sy agak dependent kpd sy, sy yg in control, sy yg alpha. Tp lpas bersalin, bini ibarat otak & sy ibarat otot. Tanpa otak matilah otot, sama spt skng, tanpa bini matilah suami. Skng baru sy sedar yg bini sy is no longer a bini but she is now a MOTHER. Maka post ni ditujukan kpd semua ibu di luar sane yg no husbands can ever replace a mother's role cz pengorbanan yg telah & sedang kalian lalui tiada tandingan. Bak pepatah, "It’s not easy being a mother. If it were easy, fathers would do it". I love you more than i ever did in my life, my lovely wife & mother to my son @azuraabas.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Walaupun terkesan dengan tulisan ini, netizen menyatakan ketidaksetujuan atas tindakan pasangan ini yang tidak mahu menggunakan khidmat bidan untuk berpantang.

Setiap orang punya cara tersendiri, betul di mata kita, tidak semestinya betul pada mata orang lain. Raikan perbezaan pendapat

Foto : Instagram Dr Say