‘Let Go And Move On’ – Ini Tips Chef Wan Hadapi ‘Haters’

Kalau dilihat sekarang ini terlampau banyak ‘haters’ dan ‘makcik bawang’ membuatkan buli di alam maya ini semakin berleluasa.

Ada sahaja yang orang tidak puas hati dan sewenang-wenangnya meninggalkan komen negatif di laman media sosial milik individu.

Kalau korang semua perasan, chef selebriti, Datuk Redzuawan Ismail atai lebih dikenali sebagai Chef Wan merupakan salah seorang ‘public figure’ yang lantang bersuara mengenai isu-isu membawang ini.

IKLAN

Namun, tentu ramai yang tertanya-tanya bagaimana Chef Wan menghadapi semua aura negatif yang diberikan oleh para ‘haters’ ini.

Menerusi satu posting di laman Instagram miliknya, Chef Wan memberikan tips bagaimana dia menghadapi serangan-serangan dari ‘haters’.

“How to deal with haters and people who hate you for speaking out the truth? After all the examples I said banyak bersabar la. Maafkan depa, let go and move on.

“Yang pasti problem-problem yang kena atas bahu kita ni bukan datang dari sikap kita. ALLAH know what is best and the truth.

“Sudah lah. We cannot always fight against all this negative energy pun as this world is full of them,” tulisnya.

Tambahnya lagi, dia lebih risaukan mahkamah akhirat kelak berbanding dihakimi oleh manusia.

“Tak kan ada hari Kiamat, sebesar besar Neraka jahanam itu for all of us esok jika ALLAH SWT tak boleh ampun kan dosa kita pun. Mati esok bukan di Mahkamah manusia judging us. Segalanya di hisab ALLAH SWT.

“We should always stand on the truth and justice. I always try to make others around me happy and in return ALLAH SWT gandakan balik happiness dan rahmat serta rezeki ke atas saya.

“I do have my own principle of going about with my life besides being branded in this country and mulut lepas itu dan ini. Yg paling penting ALLAH SWT tahu hati saya. Sendiri buat sendiri tahu cukup lah.

“Bertegang leher selalu dengan manusia yang suka menegakkan benang yang basah ini pun at times buang masa kita. Biap pi la depa pun.

“For me to always smile is to put my past di belakang dan menanti sinar matahari itu di hadapan saya each day,” tulisnya.

Dalam pada itu, Chef Wan turut menasihati supaya sentiasa jujur pada diri sendiri serta mempunyai pandangan yang tersendiri mengenai sesuatu perkara.

“You certainly can’t change the past neither unwind the clock! Why bother too much pun? Stay truthful and keep it real. Be yourself and not an arrogant bastard filled with ego yang tinggi like my ex-son in law sudah lah.

“No one can take that happiness from you pun when you are responsible human beings except you warned alot of respect and admiration for the good things u do to others.

“Do observe others for their positive qualities and be inspired. Yg negative energy ni semua pula menjadi contoh kepada diri kita memperbaiki diri kita. Never put ourselves at their level of thinking or behavior.

“ALLAH SWT nanti naik kan darjat kita! Be nice!” tulisnya lagi.

Semasa di Baling having tea after our madu Kelulut thing. Dato Masitah asked me. All the years i have known u CW u have been always cheerful, humble, happy and real. How to deal with haters and people who hate u for speaking out the truth? Sepanjang saya cerita pengalaman saya sedikit2 itu pun she and a few others of her Wanita Baling Umno infront of me started crying. After all the examples i said banyak bersabar la. Maafkan depa, let go and move on. Yang pasti problem2 yg kena atas bahu kita ni bukan dtg dari sikap kita. Allah know what is best and the truth. Sudah lah.We cannot always fight against all this negative energy pun as this world is full of them. Tak kan ada hari Kiamat, sebesar besar Neraka jahanam itu for all of us esok jika Allah tak boleh ampun kan dosa kita pun. Mati esok bukan di Mahkamah manusia judging us. Segalanya di hisab Allah. Dato lagi org kuat agama jgn sekali kali tunduk pada mereka2 ini pun. Berundur ber erti kalah. We should always stand on the truth and justice. I always try to make others around me happy and in return Allah ganda kan balik happiness dan rahmat serta rezeki ke atas saya. I do have my own princip of going about with my life beside being branded in this country and mulut lepas itu dan ini. Yg paling penting Allah tahu hati saya. Sendiri buat sendiri tahu cukup lah. Bertegang leher selalu dgn manusia yg suka menegak benang yg basah ini pun at times buang masa kita. Biap pi la depa pun. For me to always smile is to put my past di belakang dan menanti sinar matahari itu di hadapan saya each day. U certainly cant change the past neither unwind the clock! Why bother too much pun? Stay truth ful and keep it real. Be yourself and not an arrogant bastard filled with ego yg tinggi like my x son in law sudah lah. No one can take that happiness from u pun when u are a responsibile human beings except u warned alot of respect and admiration for the good things u do to others. Do observe others for their positive qualities and be inspired. Yg negative energy ni semua pula menjadi contoh kepada diri kita memperbaiki diri kita. Never put ourselves at their level of thinking or behaviour. Allah nanti naik kan darjat kita! Be nice!

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

IKLAN

Haa.. panjang berjela kau nasihat yang diberikan oleh Chef Wan dan pada MH betul apa yang dikatakan olehnya. Why bother dengan apa yang orang cakap? Kita sendiri tahu siapa kita sebenarnya kan?

Apa-apapun memang sangat ‘inspiring’ apa yang dikatakan oleh Chef Wan ini.

sumber: IG Chef Wan