Pelakon dan pelawak, Zizan Razak mendedahkan antara cabaran terbesar ketika membawa watak Kopral Hafiq, di dalam filem Juang adalah untuk menjaga etika ketika memakai seragam polis.

Menurut Zizan, dia juga tidak boleh bertindak sembarangan agar tidak mencemarkan reputasi badan beruniform tersebut.

“Ketua Polis Turun Sebab Nak Tegur Fasal Topi,” – Tak Boleh Buat Lawak Sembarang, Zizan Razak Jaga Etika Pakai Uniform “Ketua Polis Turun Sebab Nak Tegur Fasal Topi,” – Tak Boleh Buat Lawak Sembarang, Zizan Razak Jaga Etika Pakai Uniform

“Pemakaian uniform polis juga merupakan satu cabaran buat diri saya kerana ia mempunyai banyak pantang larang. Saya tak boleh buat kelakar atau salah cakap. Kena ada tatatertib yang kita harus diikut.

“Saya juga kena tahu cara berbahasa dan adab ketika memakai uniform ini. Ia merupakan satu tanggungjawab. Cara pemakaian pun kena jaga. Topi yang saya pakai itu tak boleh terlalu tinggi atau rendah.

“Ketua polis pun turun juga masa penggambaran filem ini sebab ada orang berkongsi gambar saya yang memakai topi dengan cara yang salah. Team wardrobe juga kena ambil tahu pasal etika pemakaian ini,” katanya kepada MH.

Jelas Zizan lagi, dia juga mengambil pendekatan untuk kurangkan bercakap mengenai perkara yang tidak perlu sepanjang melakonkan filem ini.

“Ketua Polis Turun Sebab Nak Tegur Fasal Topi,” – Tak Boleh Buat Lawak Sembarang, Zizan Razak Jaga Etika Pakai Uniform “Ketua Polis Turun Sebab Nak Tegur Fasal Topi,” – Tak Boleh Buat Lawak Sembarang, Zizan Razak Jaga Etika Pakai Uniform

IKLAN

“Saya juga tak boleh sewenang-wenangnya buat lawak ketika pakai uniform dan saya bimbang kalau saya tak boleh kawal diri saya.

“Jadi, saya kekal fokus, berdiri tegak dan kurang berborak dengan orang sekeliling,” ujarnya lagi.

Aktor berusia 38 tahun berkata sedemikian ketika ditemui di majlis tayangan gala filem, Juang baru-baru ini.

“Ketua Polis Turun Sebab Nak Tegur Fasal Topi,” – Tak Boleh Buat Lawak Sembarang, Zizan Razak Jaga Etika Pakai Uniform

IKLAN

Membawakan watak sebagai seorang anggota polis, Zizan berharap agar semua pihak dapat menerima lakonannya itu meskipun namanya sudah sinonim dengan watak-watak yang kelakar.

“Sebenarnya memang agar sukar tapi saya serahkan kepada orang luar untuk menilai. Disebabkan dunia komedi, masyarakat sudah merasa dekat dengan saya. Mungkin sebab saya selalu hiburkan mereka.

“Tapi bila di luar, saya tidaklah sentiasa kelakar. Kadang-kadang bila saya nak sampaikan sesuatu yang serius, orang jadi susah nak percaya.

“Namun, inilah harga yang harus saya bayar sebab saya dah sinonim dengan dunia komedi. Mungkin disebabkan kejayaan lawak saya, mereka rasa saya sebegitu.

IKLAN

“Tapi tak salah pun rasanya kalau saya berlakon karya-karya serius seperti ini untuk orang luar tahu yang saya juga mampu.

“Meskipun kehadiran saya di dalam industri ini diatas tiket Raja Lawak, tapi sebelum itu saya aktif dalam dunia teater. Saya juga idamkan sesuatu yang saya buat dahulu.

“Jadi, orang luar kena bezakan genre cerita yang mereka tonton. Saya tak mahu mereka hampa bila tongok saya berlakon watak serius,” akhirinya.

“Ketua Polis Turun Sebab Nak Tegur Fasal Topi,” – Tak Boleh Buat Lawak Sembarang, Zizan Razak Jaga Etika Pakai Uniform

Terdahulu, filem Juang yang diarahkan oleh lima sutradara tersohor tanah air bakal ditayang di pawagam seluruh negara bermula 8 September ini.

Filem yang mengetengahkan mengenai pengorbanan para petugas barisan hadapan sewaktu krisis pandemik Covid-19 ini turut menampilkan pelakon-pelakon seperti Janna Nick, Zul Ariffin, Sangeeta dan ramai lagi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI