Pelakon dan penyanyi, Bella Astillah ada memberikan penjelasan seterusnya memohon maaf secara terbuka mengenai uniform rasmi pramugari syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) yang dipakainya di sebuah majlis hari jadi yang bertemakan ‘Dream Job’, September lalu.

Isteri kepada penyanyi Aliff Aziz ini mengakui dirinya telah menerima beberapa komen daripada krew anak kapal syarikat penerbangan tersebut kerana didakwa telah melanggar etika selain didakwa tidak menghormati uniform rasmi pramugari MAS.

Jelas Bella, cita-cita pekerjaan di awan biru itu merupakan impian kerjayanya sejak berusia 7 tahun.

“Salam Hi everyone:) Harini baru Bella berkesempatan untuk bercerita serba sedikit tentang ‘MAS Uniform’ yang dipakai Bella pada 16/09/2020 lalu sempena tema ‘dream job’ birthday Aidil.

“Bella decided untuk memperagakan MAS Uniform tersebut semata-mata kerana kerjaya pramugari MAS yang merupakan dream job Bella sejak kecil lagi,” tulisnya.

IKLAN

Dalam pada itu, ibu kepada dua orang cahaya mata ini memaklumkan turut berjumpa dengan pihak syarikat penerbangan berkenaan dan mendapat info serta maklumat mengenai sejarah uniform rasmi pramugari MAS.

“Pihak MAS sendiri ada berjumpa dengan Bella dan menerangkan dengan terperinci akan keistimewaan uniform tersebut dan Alhamdulillah banyak knowledge yang Bella peroleh yang mana Bella rasa sangat bermanfaat untuk dikongsikan kepada orang ramai terutamanya yang hanya mengetahui serba sedikit tentang sejarah MAS.

“Sebagai seorang pelanggan setia MAS, saya sentiasa mengagumi MAS dan seperti yang semua tahu, Bella berasal dari Sabah dan memang dari kecil menaiki MAS untuk perjalanan ulang alik ke KL.

IKLAN

“Atas perkongsian knowledge daripada pihak MAS, sejarah menunjukkan bahawa uniform MAS yang digunakan sehingga sekarang adalah asalnya adalah ciptaan Fakulti Art & Design UiTM Shah Alam pada tahun 1983 yang dicetuskan daripada Perdana Menteri kita ketika itu bagi membangunkan syarikat penerbangan domestik.

“Corak yang ada pada uniform juga melambangkan jati diri negara kita, iaitu corak bunga raya. Oleh yang demikian, adalah tidak dinafikan bahawa uniform MAS ini adalah sangat istimewa dan suatu kebanggaan di mata rakyat Malaysia.

IKLAN

“Dan daripada Bella sendiri, Bella mohon maaf kerana telah menggunakan uniform tersebut tanpa mengetahui lebih awal akan info, sejarah, dan etika berkenaan uniform MAS. Untuk ingatan bersama orang ramai juga supaya lebih berhati-hati agar MAS Uniform tidak disalahgunakan. Thanks a lot pihak MAS for the time & sudi berjumpa.

“Thank you pihak MAS untuk hadiah yang diberikan kepada anak2 Bella juga,” tulisnya panjang lebar.

“Kerjaya Pramugari MAS Yang Merupakan Dream Job Sejak Kecil Lagi,” – Bella Astillah Beri Penjelasan, Ini Alasannya

Foto: Instagram Bella Astillah

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI