“Kalau Tiada, Baik Korang Fikirkan…,”-Harus Beli Rumah Sendiri Sebelum 28 Tahun, Ini Nasihat Michael Ang Anak Muda

Pengarah dan penerbit, Michael Ang menitipkan nasihat buat para anak muda di negara ini untuk bijak merancang mengenai kehidupan dan masa hadapan mereka.

Menurut sudut pandang Michael, seseorang itu seharusnya sudah pun mempunyai sebuah rumah sendiri selewat-lewatnya pada usia 28 tahun.

Disamping itu juga, Michael turut merasakan para anak muda harus bijak membuat simpanan dan mempunyai kenderaan sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Ang (@michaelang38)

“Nasihat kepada anak-anak muda Malaysia, please plan for your life. Before 28 tahun mesti rumah. Tak kisahlah kalau flat je pun (aku pun duduk flat je).

“Sedikit wang saving dan kenderaan sendiri (kereta atau motosikal okay je). Berhutang tu make sure boleh bayar balik monthly,” tulisnya.

Pandangan tersebut dikongsikan sendiri oleh pelakon drama, Tikam itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

IKLAN

Dalam pada itu, Michael turut menambah, sekiranya pada usia tersebut para anak muda ini masih lagi tidak memiliki aset-aset tersebut, mereka seharusnya memikirkan kembali tujuan asal kehidupan mereka.

Katanya lagi, para anak muda ini juga seharusnya bijak untuk membezakan diantara keperluan dan kehendak.

“Kalau yang baca dan dah lebih 28 tahun dan tiada seperti yang di atas, baik korang fikirkan hidup korang. And do something about it.

“Tak payahlah habiskan duit beli benda untuk tunjuk dekat orang yang kau ada kelas dan mampu,” ujarnya lagi.

Jelas Michael lagi, teguran tersebut atas dasar perihatin untuk peringatan bersama.

“Kepada anak-anak muda yang hari-hati kat social media post pakai Christian Dior, Louie Vuitton, Gucci, Iphone13 max pro, bawak BMW or imported cars dan big bikes TAPI masih duduk dengan mak bapak dan kena tanggung atau pun sewa bilik aje sebenarnya! Sedar la ya!

“IKEA tengah sales tu. Sila pergi beli cermin! Nasihat aje bukan mengata ya!,” kongsinya lagi.

Sehingga kini posting berkenaan telah pun meraih lebih 53,000 tanda suka selain turut dihujani ribuan komen.

IKLAN

Rata-rata netizen dan rakan artis turut bersetuju dengan kenyataan yang diberikan oleh Michael selain turut berharap agar teguran tersebut dapat memberi kesedaran kepada banyak pihak terutamanya anak muda.

Dalam perkembangan lain, Michael kini dilihat sedang sibuk mempromosikan drama terbarunya yang berjudul Tikam.

Selain Michael, drama ini turut dibintangi pelakon-pelakon hebat seperti Ben Amir, Intan Najuwa, Fahrin Ahmad dan ramai lagi.

Drama, Tikam boleh ditonton pada setiap hari Rabu jam 9.30 malam di saluran Astro Ria dan Astro Go.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber: Michael Ang