Meskipun mencetuskan fenomena, namun, ada juga segelintir pihak yang dikatakan kurang senang dengan realiti yang ditunjukkan di dalam drama, Projek High Council.

Malah, mereka juga mendakwa drama ini telah memberikan persepsi buruk sehingga mencetuskan kerisauan di hati para ibu bapa yang berhasrat untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah berasrama penuh.

Menurut Nadhir Nasar yang juga merupakan salah seorang pelakon utama Projek High Council, drama ini sebenarnya mempunya banyak nilai-nilai murni yang harus dilihat secara keseluruhan.

“Kalau Tak Dedah, Ia Tak Berubah,”- Projek High Council Buat Ibu Bapa Fobia Hantar Anak Ke Asrama? Ini Respon Nadhir Nasar

“Sebagai manusia, kita lebih selesa dengan penipuan berbanding kebenaran yang menyakitkan. Kita tak boleh lari daripada realiti. Apa yang kami tunjukkan di dalam siri tersebut adalah kebenaran.

“Secara realiti, memang banyak moral-moral yang boleh dijadikan pengajaran. Namun, ia harus dilihat secara keseluruan daripada episod pertama hingga yang terakhir,” katanya.

Dalam pada itu, Nadhir juga merasakan drama ini telah membuka mata semua pihak untuk menambah baik sistem dan tradisi di sekolah berasrama penuh.

“Perasaan risau untuk menghantar anak-anak ke sekolah berasrama penuh lebih-lebih lagi bila memikirkan tentang cara hidup di asrama adalah normal bagi ibu bapa.

IKLAN

“Pada pandangan saya, disebabkan drama seperti ini, mungkin pihak sekolah akan lebih memperketat mengenai kawalan warden dan undang-undang di asrama.

“Kalau tiada pihak yang mendedahkan, perkara ini tidak akan berubah,” ulasnya lagi.

“Kalau Tak Dedah, Ia Tak Berubah,”- Projek High Council Buat Ibu Bapa Fobia Hantar Anak Ke Asrama? Ini Respon Nadhir Nasar “Kalau Tak Dedah, Ia Tak Berubah,”- Projek High Council Buat Ibu Bapa Fobia Hantar Anak Ke Asrama? Ini Respon Nadhir Nasar

Juara Hero Remaja 2020 itu berkata sedemikian ketika ditemui pada Majis Tayangan Perdana Program Ramadan Astro 2023 baru-baru ini.

Dalam pada itu, Nadhir turut menyifat isu kebocoran drama ini punyai hikmah yang tersendiri.

IKLAN

“Ia perkara diluar kawalan kami kerana drama ini sudah tersebar diseluruh platform media sosial. Perkara terbaik yang kami boleh lakukan adalah untuk mengingatkan penonton supaya menonton di saluran yang betul.

“Dalam pada itu, kes ini juga boleh menjadi pengajaran buat produksi-produksi lain agar lebih berhati-hati dalam menjaga karya mereka agar tidak bocor pada masa hadapan

“Hikmah daripada kes ini, ia secara tidak menarik minat orang ramai untuk melanggan Astro. Mereka kini mula sedar yang Astro juga mampu menghasilkan karya-karya berkualiti setanding platform-platform lain,” kongsinya lagi.

Sementara itu, Nadhir turut menafikan isu ini hanyalah sekadar gimik promosi.

IKLAN

“Kami sudah bekerja bertungkus lumus selama 55 hari dan drama ini punyai kekuatan yang tersendiri.

“Para pelakon bekerja dengan keras untuk menyampaikan mesej. Jadi, untuk kami membuat marketing murahan seperti ini, itu bukan kami,” akhirinya.

“Kalau Tak Dedah, Ia Tak Berubah,”- Projek High Council Buat Ibu Bapa Fobia Hantar Anak Ke Asrama? Ini Respon Nadhir Nasar

Terdahulu, Nadhir telah dipilih sebagai salah seorang duta bersempena kempen Ramadan Astro 2023.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Kredit Foto: Instagram & Twitter Nadhir Nasar

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI