“Kalau Nak Setuju Je Memanjang, Tak Payah Buat,” – Talkshow Sempena EURO 2021 Kena Kritik, Hos Burn AF Kongsi Reaksi

Penyanyi dan pengacara, Burn menjelaskan dirinya tidak mahu terlalu memikirkan mengenai kritikan orang ramai berhubung program bual bicara bola sepak kendaliannya, Berbulu Dengan Burn (BDP) edisi EURO 2021.

Jelas Burn atau nama sebenarnya Rueben Thevandran, tujuan program tersebut diadakan adalah bagi mengubah persepsi masyarakat mengenai lanskap penyiaran di Malaysia ketika ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burn aka Rueben (@burnaf1)

“So far so good permulaan kami utk BDB Euro2020. Ada macam macam kekecohan di media sosial sekarang tentang perubahan yang kita bawa dalam dunia penyiaran bolasepak di Malaysia.

“Ada yang suka dan ada yang benci tapi takpe sebab misi kami adalah untuk mengubah mentaliti orang ramai tentang landskap penyiaran di Malaysia. Tak salah kalau bukan bekas pemain yang jadi tetamu!,” tulisnya.

IKLAN

Kenyataan tersebut dikongsikan oleh bekas peserta Akademi Fantasia (AF) musim pertama itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

Katanya lagi, program ini juga mengetengahkan konsep yang agak berbeza apabila mereka sepakat untuk mengangkat sudut pandang mengenai sukan bola sepak daripada perspektif seorang penyokong.

Dalam pada itu, Burn turut menjelaskan dia dan para tetamunya tidak pernah sesekali menganggap diri mereka sebagai pengulas atau pun pakar dalam bidang tersebut.

“Konsep berbeza kami jadi seperti korang ‘Fans’ yang tengok bola dan komen ikhlas. Kalau nak setuju je memanjang takyah buat show. Kena ada perbezaan pendapat dan ‘argument’ kerana semua ada hak masing-masing bersuara.

“Yang penting lepas dah settle tu settle je la masih berkawan siap hantar balik rumah lagi.

“Kami di sini untuk menghibur dan berkongsi pendapat sebagai peminat bolasepak dan takkan sesekali mengatakan kami adalah ‘pundit’ atau ‘pengulas’,” ujarnya lagi.

IKLAN

Baru-baru ini, tular di media sosial mengenai ‘perang mulut’ diantara Burn bersama rakan pengacara, Farish Aziz sewaktu mereka mengendalikan program ketika perlawanan diantara Belgium menentang Rusia.

Insiden tersebut menyebabkan ramai pihak memberikan reaksi pelbagai berhubung program bual bicara tersebut.

Program BDB EURO 2020 boleh ditonton sepanjang temasya tersebut berlangsung di saluran Astro Arena dan Arena HD.

Sumber: Instagram Burn AF1 & Twitter Astro Arena