Meskipun negara ketika ini sedang berperang melawan pandemik Covid-19, namun, masalah pencemaran udara disebabkan pembakaran terbuka turut dilihat seperti tiada kesudahannya.

Pada Mac 2021, sebanyak tujuh kawasan di sekitar Semenjung mencatatkan status Indeks Pencemar Udara (IPU) sebagai tidak sihat yang meliputi lima stesen di Selangor iaitu Johan Setia dengan bacaan 188, Banting (167), Petaling Jaya (133), Klang (107) dan Shah Alam (104).

Baki dua lagi stesen ialah Cheras dengan bacaan 111 dan satu stesen di Rompin, Pahang (133).

Menurut menteri Alam Sekitar dan Air, punca kualiti udara tidak sihat itu berlaku disebabkan peningkatan kes pembakaran terbuka dalam negara susulan keadaan cuaca panas dan kering bermula pertengahan bulan lalu hingga kini.

#JanganBakarChallenge Jadi Pemangkin Kesedaran Menerusi Mesejnya, Semua Orang Perlu Cakna! Kalau Bukan Kita Siapa Lagi?
Foto: BERNAMA (2021)

Selain pembakaran terbuka, antara faktor lain yang turut menyumbang kepada masalah pencemaran udara termasuklah daripada asap rokok.

IKLAN

Ramai diantara kita yang terpaksa menghidu bau busuk asap rokok dan mungkin ada tersedut asap yang mengandungi bahan kimia.

#JanganBakarChallenge Jadi Pemangkin Kesedaran Menerusi Mesejnya, Semua Orang Perlu Cakna! Kalau Bukan Kita Siapa Lagi? #JanganBakarChallenge Jadi Pemangkin Kesedaran Menerusi Mesejnya, Semua Orang Perlu Cakna! Kalau Bukan Kita Siapa Lagi?

Sebagai alternatifnya, bertukar kepada produk bebas asap rokok seperti alternatif heat-not-burn (HNB) dengan secara perlahan-lahan mungkin boleh mengurangkan kemudaratan merokok dan membantu mengurangkan tabiat merokok bagi perokok tegar.

IKLAN

Cakna mengenai isu pembakaran terbuka yang sering berlaku di negara ini, Harm Awareness Association (HAA) telah memperkenalkan satu cabaran di TikTok dan Instagram iaitu “JanganBakar Challenge”.

#JanganBakarChallenge Jadi Pemangkin Kesedaran Menerusi Mesejnya, Semua Orang Perlu Cakna! Kalau Bukan Kita Siapa Lagi?

IKLAN

Inisiatif ini ternyata mendapat sambutan positif apabila pengguna aplikasi itu saling mempamerkan kreativiti dan pada masa sama peka terhadap mesej yang ingin disampaikan.

Objektif yang ingin disampaikan memalui cabaran ini adalah untuk memberi kesedaran kepada semua pihak mengenai bahayanya aktiviti pembakaran yang tidak terkawal.

Meskipun tarikh tutup cabaran ini telah berakhir, penglibatan anda semua amatlah dialu-alukan sebagai tanda sokongan dan kecintaan terhadap alam sekitar di negara kita ini.

Kredit foto: https://www.shutterstock.com/g/Pitipat , https://www.shutterstock.com/g/chanonnat+srisura , Berita Harian