Datuk Aznil Nawawi menjelasan daripada sudut pandangannya berhubung pelantikan penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza sebagai pakar Pusat Pendidikan Berterusan Pendidikan Universiti Malaya (UMCced), baru-baru ini.

Pelantikan berkenaan mengundang pelbagai reaksi warganet dan menurut Aznil yang juga alumni Universiti Malaya (UM), pelantikan berkenaan sebenarnya bukanlah sebagai profesor, ahli akademik atau tenaga pengajar di institusi berkenaan.

Sebaliknya penyanyi lagu Biarlah Rahsia itu ialah sebagai ikon bagi tujuan mempromosi institusi pembelajaran berterusan.

“UM ada bahagian swasta iaitu UMCced dan mereka bersaing dengan universiti lain. Kemampuan mereka untuk mengambil Siti adalah atas usaha untuk bersaing dengan universiti lain.

“Pelantikan Siti itu sebagai ikon, bukan profesor, bukan sebagai ahli akademik, bukan sebagai tenaga pengajar. Hanya ikon yang mempromosikan program pembelajaran berterusan,” katanya.

Ini Sudut Pandangan Aznil Nawawi Susulan Pelantikan Siti Nurhaliza di UMCced – ” Sebagai Ikon, Bukan Profesor.”Ini Sudut Pandangan Aznil Nawawi Susulan Pelantikan Siti Nurhaliza di UMCced – ” Sebagai Ikon, Bukan Profesor.”

IKLAN

Aznil yang mesra disapa sebagai Pak Nil menambah, Siti layak diberi pengiktirafan itu mengenangkan sumbangan dan pengalamannya dalam dunia seni hampir tiga dekad.

“Orang ramai yang mengutuk kata dia belajar tidak tinggi, kadang-kadang kita harus ingat bahawa dia tidak mengajar. Sekiranya dia mengajar mungkin mengenai falsafah kehidupan, falsafah kemanusiaan kerana beliau aktif dalam aktiviti kemanusiaan.

“Bagaimana Siti mampu mengubah kehidupan daripada orang biasa sehingga menjadi nombor satu negara.

IKLAN

“Berada dalam industri seni lebih 10 atau 15 tahun bekerja boleh dikira pakar kerana dia tidak membuat kerja lain selain kerja itu saja,” katanya lagi.

Malah, Aznil turut berkongsi mengenai perbezaan pelantikannya sebagai Profesor Adjung di Fakulti Perniagaan dan Ekonomi Universiti Malaya (UM) tahun lalu.

“Saya dilantik sebagai profesor adjung dan dibenarkan mengajar bukan kerana saya popular, tetapi pelantikan itu atas kelayakan akademik dan juga pengetahuan serta kelayakan kepakaran bergiat dalam industri lebih dari 20 tahun,” katanya.

IKLAN

Terdahulu, pihak pengurusan Siti, Siti Nurhaliza Productions dalam satu kenyataan belum bersedia memberikan sebarang komen berhubung pelantikan penyanyi itu sebagai pakar di UMCced

“Buat masa ini, Siti tidak akan mengeluarkan apa-apa kenyataan sempena pelantikan pakar di UMCced kerana kenyataan rasmi harus dikeluarkan terlebih dahulu oleh pihak berkenaan

“Selepas kenyataan rasmi sempena pelantikan dibuat, Siti akan beri maklum balas kepada media mengenai perkara ini,” jelasnya.

Untuk terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI