Dalam ramai yang melakukan cabaran #LathiChallenge dan #WipeItChallenge, pelakon, Norman Hakim tampil dengan melakukan cabaran terbaru iaitu #BarzakhChallenge.

Menurut pengacara Mingguan Wanita itu, cabaran tersebut lebih baik dilakukan berbanding #LathiChallenge kerana boleh menimbulkan rasa insaf seolah-olah berhadapan dengan saat kematian.

Ini bukan #LathiChallenge. Ini #BarzakhChallenge namanya. Suka tak suka, semua orang akan lalui terutama orang Islam dengan kaedah macam ni.

“Kalau saja nak ‘try dan feel’ #BarzakhChallenge ni, Insha Allah senang je.

Saya dah try, Ma Shaa Allah memang menginsafkan terutama orang yang banyak dosa macam saya ni.

“Barang-barang yang diperlukan untuk #BarzakhChallenge ni agak ringkas sikit dari #LathiChallange. Yang bestnya boleh simpan terus.

“Andai diperlukan bila betul-betul ‘sampai masa’ nanti benda dah ada.

IKLAN

Jadi ini dia barang-barang persiapan untuk #BarzakhChallenge:

“Cari dan potong kain putih, ukuran panjang ikut tinggi tubuh badan masing-masing dan lebihkan 1 kaki 6 inci di kedua-dua hujung kepala dan kaki

Kain putih yang wajib hanya selapis sahaja. Tetapi lebih utama jika 3 lapis bagi lelaki dan 5 lapis bagi perempuan.

“Untuk lelaki di sunatkan membuat baju (tidak berjahit) dan serban. Sementara bagi perempuan dipakaikan telekung (tidak berjahit).

Koyakkan di tepi kain selebar 14 inci untuk digunakan sebagai tali pengikat sebanyak 5 utas tali.

“Kapas pun kena ada dan nak bagi lagi ‘feel’, sediakan kapur barus secukup rasa aroma dan baunya.

“Senang sikitkan dari #LathiChallenge? Lepas dah mintak tolong orang pakaikan, bukak apps Surah Yaasin, pastu pejam je mata diam-diam dan ‘feel’ the moment dari mula-mula kita lahir sampai la kita berbaring ni.

“Mudah je, tak payah nak menari-menari bagai lepas tu buat muka menakutkan. Yang atas ni pun, takyah buat muka. Saya tengok balik pun saya dah seram,” kongsinya.

Tambah Norman, tujuan tersebut dilakukan  untuk memberi kesedaran kepada masyarakat, khususnya umat Islam.

View this post on Instagram

Ini bukan #LathiChallenge . Ini #BarzakhChallenge namanya. Suka tak suka,semua orang akan lalui terutama orang Islam dengan kaedah macam ni.Kalau saja nak ‘try & feel’ #BarzakhChallenge ni,in shaa Allah senang je.Saya dah try,ma shaa Allah mmg menginsafkan terutama orang yg banyak dosa mcm saya ni . . Btw barang2 yg diperlukan utk #BarzakhChallenge ni agak ringkas sikit dari #LathiChallange .Yang bestnya boleh simpan terus.Andai diperlukan bila betul2 ‘sampai masa’ nanti,benda dah ada.Memudahkan sikit urusan orang2 yang hidup disekeliling utk uruskan kita.Just bagitau je isteri,anak2 atau waris kat mana kita simpan . . So ni la dia barang2 persiapan untuk #BarzakhChallenge ; . 1. Cari & potong kain putih,ukuran panjang ikut tinggi tubuh badan masing2 dan lebihkan 1 kaki 6 inci di kedua-dua hujung kepala dan kaki . 2. Kain putih yang wajib hanya selapis sahaja. Tetapi lebih utama jika 3 lapis bagi lelaki dan 5 lapis bagi perempuan . 3. Untuk lelaki di sunatkan membuat baju (tidak berjahit) dan serban . 4. Sementara bagi perempuan dipakaikan telekung (tidak berjahit) . 5.Koyakkan di tepi kain selebar 14 inci untuk digunakan sebagai tali pengikat sebanyak 5 utas tali . 6.Kapas pun kena ada dan nak bagi lagi ‘feel’,sediakan kapur barus secukup rasa aroma & baunya . . Senang sikitkan dari #LathiChallenge ? Lepas dah mintak tolong orang pakaikan,bukak apps Surah Yaasin,pastu pejam je mata diam2 & ‘feel’ the moment dari mula2 kita lahir sampai la kita berbaring ni.Simple je,tak payah nak menari2 bagai pastu buat muka menakutkan.Yang atas ni pun,takyah buat muka.Saya tengok balik pun saya dah seram😅 . . Saja nak share,pada 19 Disember 1111 Hijrah,periwayat hadis kita Imam Al-Ghazali,Allah tarik nyawa dengan cara mcm ni☝🏻Dia kafankan diri dia sendiri,posisikan diri dia pada arah kiblat dan Allah terus tarik nyawa dia sbb dia dah tahu saat ajal dia nak tiba . . Last but not least,salah satu tanda kasih sayang Allah s.w.t pada kita; kita masih mampu ucap kalimah ALLAH dan LA’ILAHA’ILLALLAH walau dalam keadaan mulut ternganga pada saat Sakratul Maut.Tak percaya?Cer cuba.. . . Sekadar peringatan buat diri sendiri & renungan kita bersama🤘🏻

A post shared by Khalifah Allah (@normanhakim_786) on

Saja nak share, pada 19 Disember 1111 Hijrah, periwayat hadis kita Imam Al-Ghazali, Allah tarik nyawa dengan cara macam ni.

“Dia kafankan diri dia sendiri, posisikan diri dia pada arah kiblat dan Allah terus tarik nyawa dia sebab dia dah tahu saat ajal dia nak tiba,”tulisnya

Terdahulu, #LathiChallenge menjadi tular kerana keunikan lagu dan solekan yang digunakan.

Foto: Instagram Norman Hakim