Bagi aktor tinggi lampai, Fattah Amin melihat penglibatannya dalam Toyota Gazoo Racing sebagai satu impian yang menjadi kenyataan.

Jelas Fattah, 27, sejak kecil lagi, dia menyimpan impian untuk menjadi pelumba dan apabila pihak Toyota melamarnya menjadi duta dan menyertai perlumbaan, dia tidak berfikir panjang untuk menerima.

Impian Fattah Amin Nak Jadi Pelumba Kereta Tercapai

“Alhamdulillah selepas beberapa bulan dan mengikuti beberapa kelas, macam-macam pengalaman yang saya dapat.

“Daripada tiada pengalaman, tiada pengetahuan, sekarang keyakinan saya meningkat dan saya tak sabar tunggu hari sebenar perlumbaan.

“Tak sangka impian untuk jadi pelumba dimakbulkan dan memang teruja apabila berpeluang berada dalam track,” katanya.

Tambah Fattah, cabaran utama yang perlu dihadapinya adalah untuk mengawal kereta dengan baik, lebih-lebih lagi apabila melalui selekoh.

IKLAN

“Tidak dinafikan memandu kereta lumba dengan memandu biasa di jalanan tidak sama. Jadi penting untuk saya mahir kendalikan kenderaan dengan baik.

“Saya paling risau apabila melalui selekoh. Walaupun saya biasa memandu, tapi saya jarang memandu kereta manual,” jelasnya.

Impian Fattah Amin Nak Jadi Pelumba Kereta Tercapai

Ditanya bagaimana dia membahagikan masa antara jadual lakonan, jadual kelas dan sesi latihan bersama Toyota, Fattah berkata, dia bertuah mempunyai pihak pengurusan yang bijak menyusun jadualnya.

IKLAN

“Memang tak dapat dinafikan jadual saya agak padat dengan penggambaran. Pada masa yang sama saya masih lagi mengikut pengajian di pusat pengajian tinggi.

“Tapi pihak pengurusan tahu susun jadual saya dan pihak yang mengajar saya sedia mengajar saya bila saya ada kelapangan,” katanya.

Dalam pada itu, berkongsi perkembangan terkininya, Fattah berkata, dia kini sedang sibuk menyelesaikan penggambaran supertelefilem Wanita Terindah bersama Fazura.

IKLAN

Impian Fattah Amin Nak Jadi Pelumba Kereta Tercapai

Naskhah yang diadaptasi dari novel Wanita Terakhir itu dijangka akan menemui penonton pada September depan.

“Supertelefilem ini akan ditayangkan di Astro dan diterbitkan oleh Red Comm. Saya rasa bertuah kerana berpeluang bekerja dengan seorang pengarah berbakat besar yang banyak menghasilkan short film di New York, tetapi dia orang Malaysia,” jelasnya.

TEKS : Aqmar Mustaza