Pelakon, Sara Ali menyifat terapi mental merupakan satu keperluan bagi seseorang pelakon kerana mereka kerap bermain dengan emosi ketika menjayakan sesebuah watak.

Jelas Sara, perkara seperti ini tidak sepatutnya dipandang ringan kerana ia boleh menjejaskan kesihatan metal para pelakon di kemudian hari.

“Dulu Nangis 8 Babak Pun Production Tak Kisah,” – Macam Baru Balik Perang, Sara Ali Jumpa Pakar Terapi Lepas Berlakon Filem…

“Segelintir perangai orang kita, kalau kita pergi berjumpa dengan pakar terapi mental, orang akan ingat kita gila.

“Sebenarnya, terapi mental ini merupakan satu keperluan buat pelakon untuk mereka kembali normal kerana mereka telah menyerap pelabagai emosi ketika menjayakan sesebuah watak.

“Perkara ini tak termasuk pun dalam kontrak dan artis kena buat inisiatif dan pergi sendiri terapi ini,” katanya kepada MH.

Bercakap kepada MH, Sara atau nama sebenarnya Siti Sarah Hairi Ali mendedahkan dirinya juga telah berjumpa dengan pakar terapi mental selepas selesai menjalani penggambaran filem Air Force: Selagi Bernyawa.

IKLAN

“Dulu Nangis 8 Babak Pun Production Tak Kisah,” – Macam Baru Balik Perang, Sara Ali Jumpa Pakar Terapi Lepas Berlakon Filem…

“Ia memang sangat teruk. Ketika itu, saya menjalani sesi penggambaran di Sabah selama 80 hari dan selepas pulang, saya betul-betul ingat seperti baru balik dari medan perang.

“Saya rasa pelik dengan persekitaran saya sebab hampir tiga saya bersama-sama dengan pelakon filem tersebut . Sampai balik Kuala Lumpur pun saya masih nak mencari mereka. Sampai satu tahap, saya sedar yang itu bukan Sara Ali tapi Natrah.

“Ada sesetengah pelakon mereka sukar nak bezakan antara watak dan diri sendiri. Saya faham tentang perkara itu tapi tetap terbawa-bawa dengan watak,” kongsinya lagi.

IKLAN

Bagaimanapun, Sara bersyukur kerana pembikin-pembikin filem masa kini amat mengambil berat tentang emosi para pelakon.

Namun, sejak kebelakangan ini, mungkin disebab pembikin-pembikin filem adalah daripada generasi baru, senario ini telah berubah.

“Kalau dulu, tiada siapa yang kisah kalau pelakon kena menangis lapan babak sekali pun. Mereka tak kisah pun fasal pelakon.

“Tapi sekarang, kalau pelakon buat satu babak menangis yang betul-betul beri impak, team produksi akan lebih ambil berat. Mereka akan tanya keadaan kita. Sama ada boleh teruskan atau tidak.

IKLAN

“Mereka juga bagi masa kita berehat dan bertenang sebab babak seterusnya pula memerlukan kita mengubah lagi emosi,” akhirinya.

“Dulu Nangis 8 Babak Pun Production Tak Kisah,” – Macam Baru Balik Perang, Sara Ali Jumpa Pakar Terapi Lepas Berlakon Filem…

Terdahulu, Sara bakal muncul menerusi drama siri terbaru yang berjudul Nenek Bongkok Tiga yang akan ditayangkan di platform penstriman Viu.

Selain Sara, drama ini turut dibintangi oleh barisan pelakon seperti Meerqeen, Hun Haqeem dan Syazwan Zulkifli.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Kredit Foto: Instagram Sara Ali

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI