“Dia Terima Seadanya, Dulu & Sekarang,” – Biar Beza Agama, Nana Mahazan Syukur Ibu Mertua Sokong Keputusannya Berhijab

Pengacara, Nana Mahazan, mendedahkan dia ada mendapat pertanyaan daripada ibu mertuanya mengenai keputusannya untuk berhijrah seterusnya mengenakan hijab.

Menurut Nana atau nama sebenarnya Nurul Hana Che Mahazan, dia kepada memberitahu ibu mertuanya, menjadi antara sebab dia memutuskan untuk mengenakan hijab adalah kerana ingin menjadi muslim yang lebih baik.

“A short story i would like to share will all of you. After my hijrah, MIL asked me (twice), why now i put my hijab on? I answered, i want to be a better servant to my creator.

“And then she said, being a better person isn’t it from the heart, ur attitude, ur behavior? Not how u look right?

“Masa tu macam tak sure nak jawab macam mana sebab betul kan, jadi baik ni is beyond just how we look. It is how we act, apa yg kita buat, cakap, kiranya keseluruhan sebab tu ianya harus selari.

“Istiqomah bukan sahaja dari berpakaian. Amal ibadat. Percakapan. Adab. Tingkah laku,” tulisnya.

Kisah tersebut dikongsikan ibu kepada dua orang cahaya mata itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di Instagram.

IKLAN

Katanya lagi, dia harus menjelaskan mengenai perkara tersebut memandangkan ibu mertuanya itu bukan beragama Islam.

Bagaimanapun, Nana amat bersyukur kerana dikurniakan ibu mertuanya yang sangat memahami dan sentiasa menyokong apa sahaja keputusannya.

“Well susah nak explain sebab my MIL is non muslim kan. Her concern macam tak panas ke? Hehehe.. but i did say, i want to be A BETTER ME. A new version of me yang trying to please my Almighty. Secara keseluruhan.

“Syukur alhamdulillah, MIL saya sgt supportive. Dari dulu. She accepted me for who i am dulu dan sekarang. Rezeki dan nikmat Allah, MIL dan saya sangat baik. Takde masalah.

“I am far from perfect, but i am trying on daily basis to improve myself. To be a better muslim. Doakan,” kongsinya lagi.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira selain turut mendoakan semoga Nana akan istiqomah dalam perjalanan hijrahnya.

“True Nana. Why kita berhijab? Because Allah say so. And in order to please Allah, we do what Allah says us to do. Moga kita sama-sama istiqomah to be a better servant to Allah SWT.

“Nana sangat cantik berhijab.

IKLAN

“Semoga dipermudahkan segala urusan mu Nana.

“Thank you for inspiring me to be bettler as well,” antara komen-komen netizen di laman Instagram.

Sekadar informasi, Nana mula mengenakan tudung sepenuhnya pada Ogos lalu.

Nana mendirikan rumah tangga bersama suaminya, Mohammad Raqeem Brian pada 2009 dan dikurniakan dua orang cahaya mata perempuan.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber: Instagram Nana Mahazan