Meski pawagam kini sudah kembali beroperasi sejak 5 Mac lalu, namun penerbit Fadzil Teh tetap memilih platform Astro First untuk menayangkan filem pertama arahannya bersama Chad Abdul Rahman, Seandainya Kau Ada.

Kata Fadzil yang sudah 20 tahun berkecimpung di arena seni, dia nekad dengan keputusan itu selepas mempertimbangkan banyak faktor.

Filem pertama produksi Zeel Production itu dibintangi Fendy Bakry, Ruhainies, Raysha Rizrose, Aidit Noh, Rozita Che Wan, Fauziah Nawi, Shah Iskandar dan Scha Elinnea akan mula ditayangkan di platform berbayar itu bermula 29 April ini.

“Cinta Mereka Kecundang Dalam Satu Tragedi Pahit,”  – Seandainya Kau Ada, Di Astro First “Cinta Mereka Kecundang Dalam Satu Tragedi Pahit,”  – Seandainya Kau Ada, Di Astro First

“Semestinya saya mahu filem pertama ini ditayangkan di pawagam. Itu lebih afdal. Namun selepas melihat situasi pandemik COVID-19, saya mula berkira-kira.

“Di saat sekarang, penonton mula duduk di rumah dan hampir 200 peratus penonton memilih Astro First sebagai platform menonton filem di rumah.

IKLAN

“Oleh yang demikian, kami nekad dengan keputusan itu. Gementar juga menanti reaksi dan  sambutan,” katanya.

Tambah Fadzil lagi, keputusan itu juga didorong dengan jalinan kerjasama baik yang sudah terjalin dengan saluran berkenaan.

“Cinta Mereka Kecundang Dalam Satu Tragedi Pahit,”  – Seandainya Kau Ada, Di Astro First“Cinta Mereka Kecundang Dalam Satu Tragedi Pahit,”  – Seandainya Kau Ada, Di Astro First

“Malah sudut promosi dilakukan juga sangat baik. Di samping situasi pawagam yang belum pulih sepenuhnya,” katanya.

IKLAN

Katanya, penggambaran filem tersebut bermula sekitar awal Januari hingga Februari tahun lalu selama 40 hari.

“Kami bertuah kerana penggambaran berlangsung sebelum wabak melanda dunia itu mengganas dan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan pertama dikuatkuasa.

“Penggambaran dilakukan di KL, Perlis, Terengganu, Tashkent Uzbekistan serta kota Makkah dan Madinah.

“Sewaktu penggambaran berlangsung, menariknya setiap warga kerja produksi diminta memberikan input dan idea untuk mencantikkan hasil filem ini,” katanya lagi.

IKLAN

Filem ini dinspirasikan daripada novel judul sama terbitan Buku Prima nukilan Kamsiah Abu.

“Cinta Mereka Kecundang Dalam Satu Tragedi Pahit,”  – Seandainya Kau Ada, Di Astro First “Cinta Mereka Kecundang Dalam Satu Tragedi Pahit,”  – Seandainya Kau Ada, Di Astro First

“Ia mengisahkan Syahirah lakonan Raysha yang menjalankan hubungan cinta sejak dari kecil bersama Fazlur (Fendy) hinggalah Fazlur menlanjutkan pelajaran ke luar negara.

“Bagaimana pun, cinta mereka kecundang dalam satu tragedi pahit dan Fazlur tidak mengahwini Syahirah. Syahirah pergi membawa diri ke Uzbekistan dengan belenggu masa silam.

“Sementara Fazlur mengahwini Rozita (lakonan Ruhainies) dan membuat penderaan mental dan fizikal terhadap Rozita. Namun cinta Fazlur terhadap Syahirah tak pernah padam,” katanya.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI