“Boleh Makan Dua Tiga Slices Of Cakes Sekaligus,” – Naik 20 Kg Masa Hamil, Ameera Zaini Kongsi Tips Kurus Selepas Bersalin

‘Masalah wanita sedunia’ dan apa paling sukar dilakukan ialah, suka makan tapi mahu kurus.

Situasi inilah yang dialami Ameera Zaini sewaktu sedang hamil.

Kongsinya, berat naik sehingga 20 kilogram sewaktu mengandungkan Mateen, ulas pengacara ini, dia sangat sukakan pencuci mulut dan mampu menghabiskan beberapa potong kek sekali gus.

Namun untuk mengurangkan berat badan, dia terpaksa berkorban kegilaan terhadap makanan manis.

Meera naik 20kg masa mengandungkan Mateen. Dekat 80kg berat Meera tau! This is because I have a weakness for desserts. I can resist Nasi Lemak Roti Canai Nasi Minyak but not desserts.

IKLAN

“Sebelum ni memang Meera tak suka nasi sangat and boleh makan 2 3 slices of cakes sekaligus. Chocolates pulak macam hari-hari pun takpe. Sekarang Meera still enjoy having dessert cuma Meera kurangkan.

“Kalau sebelum ni boleh makan 5 pieces macarons sekali sekarang makan 1 je. Itupun dah pening sebab Meera memang dah cut sugary drinks or food,” tulisnya.

Tambah ibu kepada seorang anak ini, walaupun sukar mengawal nafsu pada permulaan dahulu, namun demi kesihatan dia tekad.

Hasilnya kini dia 4 kilogram lebih ringan daripada berat sebelum hamil dahulu.

“Memang susah la nak tahan nafsu masa awal2 tu, tapi demi kesihatan dan nak slim kena kuat semangat hehe. Sekarang Meera 4kg lighter than my pre-pregnancy weight.

IKLAN

Cuba teka berapa? So kalau ada yg tanya tips jaga badan tu, ni antara tips yang Meera boleh share.

“Tak makan nasi Meera makan apa? Haaaa Siapa nak Meera buat video what I eat in a day?” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Meera naik 20kg masa mengandungkan Mateen. Dekat 80kg berat Meera tau! This is because I have a weakness for desserts. I can resist Nasi Lemak Roti Canai Nasi Minyak but not desserts. Sebelum ni memang Meera tak suka nasi sangat and boleh makan 2 3 slices of cakes sekaligus. Chocolates pulak macam hari-hari pun takpe. Sekarang Meera still enjoy having dessert cuma Meera kurangkan. Kalau sebelum ni boleh makan 5 pieces macarons sekali sekarang makan 1 je. Itupun dah pening sebab Meera memang dah cut sugary drinks or food. Memang susah la nak tahan nafsu masa awal2 tu, tapi demi kesihatan dan nak slim kena kuat semangat hehe 😬 Sekarang Meera 4kg lighter than my pre-pregnancy weight. Cuba teka berapa? 😝 So kalau ada yg tanya tips jaga badan tu, ni antara tips yang Meera boleh share. __ Tak makan nasi Meera makan apa? Haaaa Siapa nak Meera buat video what I eat in a day? 🙈 #AZPrintFlamingdream @ameerazainiofficial

A post shared by AMEERA ZAINI ® (@ameerazaini) on

Foto : Instagram Ameera Zaini