“Boleh Buta Kalau Lambat,” – Sakit Sampai Macam Nak Korek Biji Mata, Ini Rupanya Penyakit Dialami Suami Beby Tora

Meluahkan kebimbangan dengan penyakit suami yang tidak beransur sembuh, Instafamous, Atierah Zulfatie atau lebih dikenali sebagai Beby Tora buntu memikirkan punca yang menimpa suami.

Walaupun telah ke hospital bagi mendapatkan rawatan, namun rata-rata doktor mengesahkan si suami hanya mengalami demam.

“Sminggu ni dari hospital kerajaan ke swasta smua kami dh prgi .habis beratus2 tapi depa ckap dmam jaa ..yg si suami hari2 sakit mata ,sakit kepala lain dari biasa.

“Pegi check doktor smpaikan nak p pakar mata and kulit dh time tu apalagi naik merah2 ..tapi wktu smpai kat doktor ,suami tak naik lagi tanda merah2 pelik .sbb tu doktor ckap dmam ja .kita g dkt doktor nak tau sakit apa,tapi doktor yg tanya kita balik benda biasa la.

“Isteri sapa yang tak sedih tngok suami hari2 tak lalu mkan ,asyek tdor ja atas katil ..berat turun smpai 4kg ..pastu badan gatal2 naik merah2 pulak tu ..pastu mata dia smpai naik merah2 and dia ckap mata sakit sngatt mcm nak korek biji mata dia.”

IKLAN

Lebih menakutkan apabila dia menerima mesej daripada seseorang mengatakan suami akan buta sekiranya lewat menerima rawatan.

Sumpah wktu dia sakit tiap mlam aku nangis .apalagi aku dpat dm yang ckap suami aku boleh buta klau lambat p brubat sbb ada family depa jdi gitu ..Allah ja tau mcmna rasa takutnya wktu tu.

“Aku pkir mcm2 tapi aku brserah ja pada Allah ..tiap hari aku pndang wajah dia yang mengerut kesakitan dlam tidur,mesti terdetik dkat hati klau laa aku boleh share sikit kesakitan yang dia rasa tu ..stiap hari aku jaga dia ,tak tidur sbb aku risau dia nak apa2 ..mmg muka pun dh mcm apa entah bila jaga suami sakit ni ..mata asyek merah ja apatah lagi bnyak mnangis.”

Namun, setiap dugaan pasti ada penyelesaiannya. Muncul seorang insan prihatin yang sanggup menghantar penawar dan mengatakan suami hanya mengidap kayap.

“Allahu ..tak kuat wey stiap mlam tngok dia sakit2 mcmtu ..tapi alhamdulillah aku kenal orng baik sngat ..ada yg snggup hantar kat aku penawar untuk pulihkan suami sbb dia terkena kayap tapi serang bahagian mata ..and ada imam yg dtang rumah untuk ubati ..imam ckap kayap ja takda kaitan dngn benda2 syirik ka apa.

“Alhamdulillah luka kayap dh makin kering and suami pun dh mkan bnyak sperti biasa cuma kena pantang benda berminyak ..alhamdulillah ujian bulan puasa ..menguji kesetiaan aku dn juga kasih syg suami isteri ..dan trima kasih yg mendoakan aku dn bagi tips dkat aku di dm.

IKLAN

“Allah saja yang mampu mmbalas jasa kalian . lpas solat amalkan 3 qul ,ayat kursi,doa pelindung,insyallah Allah melindungi kita sntiasa .aku doakan kalian bahagia dunia dn akhirat. Kami baik2 ja tau ..trima kasih atas keprihatinan anda ..harini balik kampung alorstar .doakan kami slamat di dlam prjalanan yaa.”

View this post on Instagram

sminggu ni dari hospital kerajaan ke swasta smua kami dh prgi .habis beratus2 tapi depa ckap dmam jaa ..yg si suami hari2 sakit mata ,sakit kepala lain dari biasa ..p check doktor smpaikan nak p pakar mata and kulit dh time tu apalagi naik merah2 ..tapi wktu smpai kat doktor ,suami tak naik lagi tanda merah2 pelik .sbb tu doktor ckap dmam ja .kita g dkt doktor nak tau sakit apa,tapi doktor yg tanya kita balik😅benda biasa la .isteri sapa yang tak sedih tngok suami hari2 tak lalu mkan ,asyek tdor ja atas katil ..berat turun smpai 4kg ..pastu badan gatal2 naik merah2 pulak tu ..pastu mata dia smpai naik merah2 and dia ckap mata sakit sngatt mcm nak korek biji mata dia ..sumpah wktu dia sakit tiap mlam aku nangis .apalagi aku dpat dm yang ckap suami aku boleh buta klau lambat p brubat sbb ada family depa jdi gitu ..Allah ja tau mcmna rasa takutnya wktu tu ..aku pkir mcm2 tapi aku brserah ja pada Allah ..tiap hari aku pndang wajah dia yang mengerut kesakitan dlam tidur,mesti terdetik dkat hati klau laa aku boleh share sikit kesakitan yang dia rasa tu ..stiap hari aku jaga dia ,tak tidur sbb aku risau dia nak apa2 ..mmg muka pun dh mcm apa entah bila jaga suami sakit ni ..mata asyek merah ja apatah lagi bnyak mnangis ..Allahu ..tak kuat wey stiap mlam tngok dia sakit2 mcmtu ..tapi alhamdulillah aku kenal orng baik sngat ..ada yg snggup hantar kat aku penawar untuk pulihkan suami sbb dia terkena kayap tapi serang bahagian mata ..and ada imam yg dtang rumah untuk ubati ..imam ckap kayap ja takda kaitan dngn benda2 syirik ka apa ..Alhamdulillah luka kayap dh makin kering and suami pun dh mkan bnyak sperti biasa cuma kena pantang benda berminyak ..alhamdulillah ujian bulan puasa ..menguji kesetiaan aku dn juga kasih syg suami isteri ..dan trima kasih yg mendoakan aku dn bagi tips dkat aku di dm ..Allah saja yang mampu mmbalas jasa kalian . lpas solat amalkan 3 qul ,ayat kursi,doa pelindung,insyallah Allah melindungi kita sntiasa .aku doakan kalian bahagia dunia dn akhirat ♥️🌸🥰 kami baik2 ja tau ..trima kasih atas keprihatinan anda ..harini balik kampung alorstar .doakan kami slamat di dlam prjalanan yaa ❤️

A post shared by atierah zulfatie (@beby_toratora) on

Syukur semuanya selamat.

Foto : Instagram Beby Tora