“Berkawan Dengan Cleaner Sebab Dia Orang Kelantan, Jadi Saya Geng,”- Suka Tonton Video Tutorial, Adik Neelofa, Athisha Khan Ni! 

Adik kepada Neelofa, Athisha Khan ada berkongsi video apabila dia pertama kali berkomunikasi dalam Bahasa Melayu dalam Youtube rasminya.

Menerusi perkongsian video selama 11 minit di saluran Youtubenya itu, Atisha merakam videonya dengan berkomunikasi dalam Bahasa Melayu sambil melakukan tutorial solekan.

“Masa saya pindah KL, saya masih cakap Kelantan saja. Saya tak pandai pun cakap bahasa Inggeris. Belajar English pun dari tuisyen (kelas tambahan).

“Masa di sekolah, saya dah terbiasa cakap Kelantan dengan semua orang. Pergi mana-mana pun dengan loghat Kelantan,” katanya sambil mengenakan secalit solekan di bahagian matanya. 

Tambah gadis berusia 21 tahun ini lagi, dia juga ada berkongsi kenangan manis ketika di zaman persekolahan.

IKLAN

“Tahun pertama saya sekolah, saya berkawan dengan seorang cleaner sebab dia orang Kelantan, jadi saya geng dengan cleaner semua kat sana. Ia juga adalah satu pengalaman yang lucu.

“Sebenarnya senang je cakap Bahasa Melayu, tapi saya lagi selesa cakap English, tapi bila saya cakap Melayu, mesti slang Kelantan keluar.

 “Saya kena biasakan diri untuk cakap Melayu supaya tak rasa awkward dan tak lupa untuk komunikasi dalam bahasa Melayu. Jadi sebab tu saya buat video,” jelas Atisha.  

Malah, Atisha yang kini sedang melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di University of Birmingham memaklumkan, dia mahu meneruskan untuk berkomunikasi dalam bahasa Ibunda dan tidak mahu lupakan bahasa tersebut.

“Orang kata saya balik dari London, saya tak ada slang British. Dah memang lah saya orang Melayu. IC saya 03 kot dan saya bukan jenis kacang lupakan kulit.

IKLAN

“Saya pandai cakap melayu, tapi kalau saya terpaksa cakap melayu, automatik saya jadi macam bengong,” tegas Atisha.

Akhir kata dari Atisha, dia juga mahu terus aktif untuk membuat video dan mahu lebih rapat dengan orang ramai khususnya remaja.

“Mungkin lepas ni, saya akan buat video mekap versi loghat Kelantan dan jangan risau, saya akan letak sekali subtittle kat bawah,” kata Atisha berseloroh.