“Bagi Yang Bod*h Tak Faham-Faham…,” – Sharifah Shahora ‘Sound’ Setempek!

Seperti umum mengetahui, sektor seni kreatif antara skop yang turut terjejas akibat perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ekoran situasi pandemik Covid-19 yang melanda di seluruh negara sebelum ini.

Lalu, pelakon Sharifah Shahora menarik nafas lega apabila sektor seni kreatif kini mulai kembali pulih apabila syarikat produksi telah dibenarkan untuk menjalankan pengambaran dalam norma baharu mengikut prosedur yang diberikan

Shahora pada masa sama meluahkan rasa syukur apabila kru dan tenaga kerja belakang tabir kini kembali mampu memperoleh sumber pendapatan untuk kelangsungan hidup sebagaimana sebelumnya.

“Prep for #keluargauntukdisewa, sambung balik untuk shoot yang dah tertangguh selama 4 bulan. Tapi preparation macam nak shoot job baru, @elevenfieldcreative.

“Harap supaya job baru dapat dimulakan dengan segera memandangkan ramai poket pengiat seni yang dah tenat sekarang. Sebulan dua dapat la bertahan dengan duit simpanan,” tulisnya.

IKLAN

Bagaimanapun, bintang berusia 46 tahun ini meluahkan turut rasa andai ada segelintir pihak yang memberi tanggapan negatif terhadap sektor seni kreatif berhubung isu hilang sumber pendapatan.

Jelasnya, sektor seni kreatif bukan sahaja melibatkan sebilangan artis sahaja malah ia turut melibatkan ribuan tenaga kerja di belakang tabir.

“4 bulan masing-masing ada tanggungan. Bagi yang bodoh tak faham-faham, shooting ni bukan nama artis atau pelakon jer ya tapi belakang tabir tu crew crew pun beribu ribu perlukan kerja.

“Kasi otak tu berjalan skit jangan ingat artis, artis artis jer mintak simpati.

“Ramai lagi selain dari artis yang bekerja di bawah Industri kreatif ni. Kan kakak dah marah. Korang pun perlukan kerja untuk teruskan kehidupan sama la dengan pengiat seni.

IKLAN

“Tengok akak marah lagi. Candid pic by abg mukhriz dia mmg tak nk bini dia lawa dlm gambar kan,” tulisnya lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharifah Shahora (@sharifahshahora)

Foto: Instagram Sharifah Shahora