Walaupun sudah lebih sedekad menghambakan diri dalam bidang seni, namun pelakon Syafiq Kyle tetap merendah diri dengan mengatakan masih banyak lagi dia perlu belajar untuk memantapkan lakonannya.

Tidak hairanlah pemilik nama sebenar, Mohd Syafiq Shamim Abdul Razak ini ‘tidak malu’ untuk terus mendaftarkan diri dalam mana-mana kelas lakonan bagi memperbaiki mutu lakonannya agar menjadi lebih berkualiti dari satu naskhah ke naskhah yang lain.

Menurut Syafiq, selain memperoleh ilmu lakonan, dia juga dapat membinan keyakinan diri menerusi kelas-kelas yang pernah dihadirinya sebelum ini.

“Kalau Nak Tahu, Saya Ada ‘Insecurities’ Yang Sangat Tinggi,” – Syafiq Kyle “Kalau Nak Tahu, Saya Ada ‘Insecurities’ Yang Sangat Tinggi,” – Syafiq Kyle

Antara guru-guru lakonan popular yang pernah mengajar jejaka berusia 30 tahun ini adalah seperti Fatimah Abu Bakar, Aloy Paradoks, Ellie Suriaty, Farid Ramlee dan Ayam Fared.

“Bagi saya kelas lakonan ini penting dan sampai sekarang saya masih lagi belajar.

“Cara saya, saya tidak stick dengan satu-satu cikgu sahaja. Sebaliknya, saya akan ambil kelas lakonan dengan cikgu berbeza mengikut karakter yang akan saya bawakan.

IKLAN

“Sebagai contoh, sekarang saya sedang berguru dengan Ayam Fared untuk lakonan yang ganas, dia ada benda itu dan saya perlu ilmu itu daripada dia,” katanya kepada Media Hiburan.

“Kalau Nak Tahu, Saya Ada ‘Insecurities’ Yang Sangat Tinggi,” – Syafiq Kyle

“Kalau Nak Tahu, Saya Ada ‘Insecurities’ Yang Sangat Tinggi,” – Syafiq Kyle

Syafiq ditemui pada majlis sidang media dan tayangan drama terbaharu lakonannya, Seribu Nina yang diadakan di Dadi Cinema, Pavilion, Kuala Lumpur pada Selasa.

IKLAN

Selain mendapat pengalaman lakonan berharga, Syafiq juga mengatakan dia dapat mengatasi masalah overthinking yang sering dihadapinya sepanjang bergelar anak seni dengan memasuki kelas-kelas tersebut.

“Kalau nak tahu saya ada insecurities yang sangat tinggi. Kalau saya buat sesuatu tu, saya rasa tak best, tak menyenangkan, saya sendiri tak nak tengok cerita itu.

“Kalau Nak Tahu, Saya Ada ‘Insecurities’ Yang Sangat Tinggi,” – Syafiq Kyle “Kalau Nak Tahu, Saya Ada ‘Insecurities’ Yang Sangat Tinggi,” – Syafiq Kyle

“Sampai ada orang kata saya sekarang ini lebih selective (dalam memilih tawaran lakonan)… tapi kalau saya tak memilih, buat sahaja semua benda, saya akan jadi lebih overthinking.

IKLAN

“Bagi saya masalah ini ada pada setiap pelakon, cuma ia kecil atau besar sahaja sebab saya juga mengalaminya.

“Tapi saya tahu macam mana nak overcome daripada segi kerja saya dengan melalui kelas-kelas lakonan yang saya ambil tadi,” katanya lagi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Foto: Instagram Syafiq Kyle