Baru-baru ini, berita bayi yang baru dilahirkan dilaporkan telah dicampak dari tingkat 4 sebuah flat di Bayan Baru, Georgetown, mendapat perhatian meluas daripada warganet.

Rata-rata sedih dan terkesan dengan berita yang dilaporkan. Eisya Toh misalnya ada meluahkan rasa sedih terhadap perkara tersebut.

Difahamkan, si ibu yang dikatakan baru berusia 18 tahun rasa panik lalu mengambil tindakan drastik sedemikian.

“APA salah baby ni smpai dicampak ibunya dari Tingkat 4. Ibunya seorg gadis berusia 18tahun, hamil luar nikah tanpa pengetahuan keluarga.

“Panik dgn kelahiran anak ini, gadis itu terus buang bayi ini dari tingkap dapur flat rumahnya, Flat Persiaran Mayang Pasir 5, Bayan Baru dekat Georgetown,” tulisnya pada entri di Instagram.

IKLAN

Dalam pada itu, Iesya memaklumkan dia sendiri sebelum ini pernah memberi bantuan dan sokongan moral kepada ibu yang menghadapi masalah sama.

Semuanya dibuat agar tidak berlakunya lagi kes pembuangan bayi.

Pada masa sama, Iesya menjelaskan dia tidak mahu menghukum, sebaliknys mahu membantu kepada mana-mana individu yang berdepan hal sedemikian.

IKLAN

“Adik2, kak Sya dah jaga 15babies, kesemuanya Alhamdulilah sihat,ibu2 mereka semua dah menjalani kehidupan yg lebih positive tanpa perlu terkesan seumur hidup.

“Jgn risau identiti gadis2 ini sekali pun kak Sya xpnh dedahkan. I’m here to help, not to judge!#JgnBuangBaby #PlsDMKakSya,” tulisnya.

IKLAN

Sekadar maklumat, bayi malang tersebut didakwa dicampak oleh ibu , pada Rabu.

Lalu, bayi dan remaja berkenaan dibawa ke Hospital Pulau Pinang untuk rawatan lanjut dan kes akan disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana dakwaan menyembunyikan kelahiran.

Foto: Instagram Iesya Toh