Penyanyi Datin Alyah yang kini tampil dengan figura ideal dan lebih segar tidak menafikan sebelum ini dia mengalami masalah gastrik sehingga ada ketika menjadi kekangan buatnya untuk membuat persembahan.

Isteri kepada maestro muzik, Datuk Ramli MS ini menambah, berat badannya juga pernah mencecah hingga 68 kilogram.

“Saya tak nafikan ramai yang bertanya bagaimana saya boleh kurus. Sebenarnya siapa yang mengikuti perkembangan saya pasti ada yang tahu berat badan saya pernah cecah hampir 70 kilogram.

“Ditambah pula saya ada alami masalah gastrik yang teruk hingga muntah-muntah. Malah pernah juga masuk hospital kerana masalah tersebut,” katanya.

Susulan berat badan dan situasi yang dialami, ada peminat yang beranggapan dia hamil anak pertama.

“Allah SWT Bagi Jalan Untuk Kembali Cergas…,” – Penampilan Baharu Datin Alyah, Cantik Langsing! “Allah SWT Bagi Jalan Untuk Kembali Cergas…,” – Penampilan Baharu Datin Alyah, Cantik Langsing! “Allah SWT Bagi Jalan Untuk Kembali Cergas…,” – Penampilan Baharu Datin Alyah, Cantik Langsing!

IKLAN

“Masalahnya tidak (hamil), kalau betul alhamdulillah. Jadi bila keadaan itu terus berlaku, ada ketikanya saya sekejap semput dan lelah.

“Jadi saya ambil keputusan untuk berjumpa pakar bedah gasteroenterologist Dr Mustafa Mohammed Taher. Saya terlebih dahulu mendapatkan nasihat dan cadangan apa yang terbaik untuk kesihatan.

“Lalu saya jalani bariatric operation tahun lalu dan tiada rahsia untuk disembunyikan. Perkara itu saya ada kongsi di media sosial juga.

IKLAN

“Mengenang kembali macam mana saya pernah ulang alik pergi klinik dan hospital, Allah SWT bagi jalan untuk kembali cergas dalam beribadah, bekerja dan beriadah.

“Sebesar-besar syukur saya panjatkan pada ilahi. Alhamdulillah dan sampai sekarang saya usaha untuk jalani gaya hidup sihat. Kawal pemakanan, bersenam dan sebagainya,” katanya lagi.

Alyah turut muncul dengan single Cinta Sahabiyah yang dilancarkan Disember lalu.

IKLAN

@mediahiburanofficial Wow! Bagaimanalah kejadian MV single baru Datin Alyah ni. Cant wait #MHnews #MediaHiburan ♬ Cinta Sahabiyah – Alyah

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI