Ada Ramai Minta Dibantu Termasuk Kes ‘Terberanak’ Di Hospital Swasta, Abby Abadi Timbul Idea Wujud Tabung Khas

Sejurus usai bantu seorang ibu melangsaikan bil hospital, Abby Abadi melahirkan idea untuk mewujudkan satu akuan khas untuk mengumpulkan dana bagi membantu mereka yang kesempitan.

Jelasnya, banyak permohonan yang diterima, antaranya tidak mampu membayar sewa rumah dan kehabisan susu dan lampin pakai buang untuk anak.

Malah ada yang mengalami masalah sehingga terpaksa bersalin di hospital swasta dan bayinya kemudian dimasukkan ke NICU dan memerlukan sejumlah wang untuk menyelesaikan bil hospital.

“Video sekadar hiasan. Nak minta pendapat.. tp jgn serius sangat ye. Tenang2 je kita sembang k.. Yg tidak membantu, tidak perlukan pendapat anda disini ye.

“Soalan Sy ialah: Patut ke tak patut Sy buka acc utk kita sama2 kumpul duit bantu mereka yg dalam kesempitan musim PKP ni? 

“Atas nasihat suami @jaiezzany , suami kata lebih baik adakan satu tabung khas jadi ramai dpt merasa. Macam semalam kan.

“Alhamdullillah murah rezeki adik tu, dapat dekat RM6k. ALLAH gerakkan hati2 org yg baik budi disini utk bantu dia. Sampai ke malam ni ada org cari juga post tentang dia. Tapi Sy dah archive sebab dia kata cukuplah kak. Bagi org lain yg memerlukan juga.

IKLAN

“Dan punya baik adik tu, dia kata dia perlukan RM3K, selebihnya dia belikan keperluan utk jiran2 yg lain termasuk kucing jalanan yg dia & isterinya rawat & bagi makan. Hebatkan? Dalam kepayahanpun sudi berkongsi.

“So macamana kesayangan semua? Ramai yg minta dibantu ni.. ada ramai yg tak terbayar sewa rumah dan sebagainya, takde duit langsung nk beli brg dapur.. susu pampers anak, ada tu minta tlg sampai rm49k sbb terberanak kt hospital swasta & anak tak cukup bulan masuk NICU.. sian kan.

“Ps: Sy dah standby satu account kosong ni. Apa kata anda?,” kongsinya Abby.

View this post on Instagram

Video sekadar hiasan 🙊 . Nak minta pendapat.. tp jgn serius sangat ye. Tenang2 je kita sembang k.. Yg tidak membantu, tidak perlukan pendapat anda disini ye 👻 . Soalan Sy ialah: Patut ke tak patut Sy buka acc utk kita sama2 kumpul duit bantu mereka yg dalam kesempitan musim PKP ni? . Atas nasihat suami @jaiezzany , suami kata lebih baik adakan satu tabung khas jadi ramai dpt merasa. Macam semalam kan Alhamdullillah murah rezeki adik tu, dapat dekat RM6k. ALLAH gerakkan hati2 org yg baik budi disini utk bantu dia. Sampai ke malam ni ada org cari juga post tentang dia. Tapi Sy dah archive sebab dia kata cukuplah kak. Bagi org lain yg memerlukan juga . Dan punya baik adik tu, dia kata dia perlukan RM3K, selebihnya dia belikan keperluan utk jiran2 yg lain termasuk kucing jalanan yg dia & isterinya rawat & bagi makan. Hebatkan? Dalam kepayahanpun sudi berkongsi. . So macamana kesayangan semua? Ramai yg minta dibantu ni.. ada ramai yg tak terbayar sewa rumah dan sebagainya, takde duit langsung nk beli brg dapur.. susu pampers anak, ada tu minta tlg sampai rm49k sbb terberanak kt hospital swasta & anak tak cukup bulan masuk NICU.. sian kan . Ps: Sy dah standby satu account kosong ni.. Apa kata anda? 😍

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Jelas Abby menerusi muat naik terbaru, akaun bantuan itu hanya sebagai cadangan dan dia tidak mampu membantu semuanya tanpa bantuan orang lain.

“Bincangkan. Sy cadangkan sebab terlalu ramai yg perlu dibantu & Sy tak sekaya Dato Aliff Syukri.

“Kehidupan Sy sederhana je. Tanggungjawab banyak & Tanggungan pun besar. Bantu manja2 bulehlah.

“Sekarang Sy ajak berjemaah & perlukan kasih sayang semua utk bantu mereka yg memerlukan.. ramaii kot! Marilah sama2 buat kebaikan.. takkanlah nk masuk syurga tak ajak kawan2 kan hehe.

IKLAN

“Oklah Sy share disini: Terpaksa juga bercerita supaya org yakin dgn Sy walaupun Segan sebenarnya.

“Sy buat kerja ni dah lama.. Musim2 PKP ni Sy berusaha berkongsi & menyumbang juga tp sbb kemampuan Sy terbatas jadi bila ramai yg dtg memohon bantuan dgn jumlah yg lebih besar.. Sy tak terdaya huhu.

“Gambar2 yg Sy sertakan ni adalah sebahagian bukti Sy buat kerja ni mmg tiada kepentingan apa2. Atas rasa tanggungjawab sebagai Hamba ALLAH & atas rasa kemanusiaan sesama kita.

“Mari fikirkan bersama. Kalau tak panggil Tabung sbb tak buleh kumpul Dana, nak panggil apa. Mari2 sembang jap hehe,” jelasnya lagi.

View this post on Instagram

Bincangkan… 👆🏻 Sy cadangkan sebab terlalu ramai yg perlu dibantu & Sy tak sekaya Dato Aliff Syukri 🙊 . Kehidupan Sy sederhana je. Tanggungjawab banyak& Tanggungan pun besar. Bantu manja2 bulehlah.. Sekarang Sy ajak berjemaah & perlukan kasih sayang semua utk bantu mereka yg memerlukan.. ramaii kot! Marilah sama2 buat kebaikan.. takkanlah nk masuk syurga tak ajak kawan2 kan hehe 😁 . Oklah Sy share disini: Terpaksa juga bercerita supaya org yakin dgn Sy walaupun Segan sebenarnya 🤭 . Sy buat kerja ni dah lama.. Musim2 PKP ni Sy berusaha berkongsi & menyumbang juga tp sbb kemampuan Sy terbatas jadi bila ramai yg dtg memohon bantuan dgn jumlah yg lebih besar.. Sy tak terdaya huhu 🥶 . Gambar2 yg Sy sertakan ni adalah sebahagian bukti Sy buat kerja ni mmg tiada kepentingan apa2. Atas rasa tanggungjawab sebagai Hamba ALLAH & atas rasa kemanusiaan sesama kita. . Mari fikirkan bersama. Kalau tak panggil Tabung sbb tak buleh kumpul Dana, nak panggil apa.. Mari2 sembang jap hehe.. 🥰

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Foto : Instagram Abby Abadi