“Abah Patah Patella Dua-Dua Belah Kaki,” – 3 Bulan Terbaring Di Hospital, Diana Amir Pohon Doa Untuk Bapa

Syukur, satu perkara yang cukup sukar diamalkan walau mudah untuk dilafaz. Jelas pelakon Diana Amir, bapanya kini sudah tiga bulan terbaring di hospital selepas kedua-dua belah tempurung kakinya patah.

Jelasnya, tiga bulan terbaring tanpa mampu melakukan apa-apa bukan satu perkara yang mudah, namun bapanya lebih banyak menghabiskan masa dengan mendekatkan diri dengan Allah.

Tambah ibu kepada tiga orang anak ini lagi, sebelum Perintah Pergerakan Kawalan dilaksanakan, dia akan balik sekerap mungkin bagi membantu bapanya menghilangkan kebosanan, namun kini bapanya terpaksa berseorangan di hospital.

“Abah

“Dah 3 bulan abah terbaring je kat hospital. Abah patah patella ( tempurung) dua2 belah kaki, nak kena tunggu xde infection di dua2 belah kaki baru boleh operate. Akhirnya sekarang dah 3 bulan abah di hospital, tak boleh bergerak ( patella dah dislocate, macamana nak jalan kan?). Hospital di Batu Pahat tak ada TV, TV analog dari tahun lepas dah tak boleh guna, tapi sampai sekarang belum ganti tv baru. At least kalau ada tv bolehla abah layan cerita Korea abah 😅. 3 bulan, not a short time. Abah tgk dinding, dinding tgk abah . Abah solat, zikir, baca buku, tapi, dalam keadaan terbaring. .

“Sblm CMO diana akan balik selagi boleh. Abah minta tolong tolak katil abah ke luar bilik, just nak tgk hijau kat luar bilik sekejap. Nak tgk jalan, nak tgk bumbung rumah, nak tgk ke luar tingkap. Abah tak digalakkan guna wheelchair, bahaya untuk kaki abah. so dpt jln kat floor abah je

IKLAN

“Abah was a workaholic, walaupun abah dah 63, tapi abah masih aktif kerja. After 60, abah still sambung contract base. And tahun ni abah baru niat nak pencen,Allah bagi ujian kat abah jatuh sampai patella abah dua2 belah kaki dislocate,” kongsinya.

Jelas Diana, perkongsian ini hanya sekadar mahu membuka mata masyarakat agar lebih bersyukur akan nikmat yang dikurniakan.

“Diana share ni sebab, syukurlah dengan nikmat kita yang dapat duduk di rumah saat CMO ni. masih boleh bergerak dalam rumah, main kat laman rumah, tengok tv, masak, makan, baca AlQuran, tido dalam bilik sendiri, mandi dalam toilet sendiri. Ada banyak nikmat masa, tenaga, untuk buat macam2 aktiviti. .

“Kalau dah boring sangat, cuba tengok pada orang2 yang tak dapat nikmat yang kita rasa sekarang ni. Tak dapat duduk di rumah. Our frontliners, orang2 yang x ada rumah. Bersyukur, mereka menangis nak balik rumah.

“Doakan abah Diana cepat sembuh, dapat berjalan, buat aktiviti macam biasa. Kami semua sayang abah. Abah dah banyak berkorban tenaga dan masa untuk didik anak bangsa, didik anak2 abah juga.

“Mungkin Allah nak tinggikan darjat abah, and hapuskan semua dosa2 abah, sebelum abah betul2 dapat rasa nikmat “pencen” 🧡

IKLAN

“Thank u doctors and semua medical staff yang jaga abah di hospital. Tak mampu balas jasa kalian. Semoga Allah rahmati segala penat lelah anda semua 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 #hanyadapatfacetime #missingmyfamily #abahisextraordinary,” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Abah . . Dah 3 bulan abah terbaring je kat hospital. Abah patah patella ( tempurung) dua2 belah kaki, nak kena tunggu xde infection di dua2 belah kaki baru boleh operate. Akhirnya sekarang dah 3 bulan abah di hospital, tak boleh bergerak ( patella dah dislocate, macamana nak jalan kan?). Hospital di Batu Pahat tak ada TV, TV analog dari tahun lepas dah tak boleh guna, tapi sampai sekarang belum ganti tv baru. At least kalau ada tv bolehla abah layan cerita Korea abah 😅. 3 bulan, not a short time. Abah tgk dinding, dinding tgk abah . Abah solat, zikir, baca buku, tapi, dalam keadaan terbaring. . . Sblm CMO diana akan balik selagi boleh. Abah minta tolong tolak katil abah ke luar bilik, just nak tgk hijau kat luar bilik sekejap. Nak tgk jalan, nak tgk bumbung rumah, nak tgk ke luar tingkap. Abah tak digalakkan guna wheelchair, bahaya untuk kaki abah. so dpt jln kat floor abah je . . Abah was a workaholic, walaupun abah dah 63, tapi abah masih aktif kerja. After 60, abah still sambung contract base. And tahun ni abah baru niat nak pencen,Allah bagi ujian kat abah jatuh sampai patella abah dua2 belah kaki dislocate. . . Diana share ni sebab, syukurlah dengan nikmat kita yang dapat duduk di rumah saat CMO ni. masih boleh bergerak dalam rumah, main kat laman rumah, tengok tv, masak, makan, baca AlQuran, tido dalam bilik sendiri, mandi dalam toilet sendiri. Ada banyak nikmat masa, tenaga, untuk buat macam2 aktiviti. . . Kalau dah boring sangat, cuba tengok pada orang2 yang tak dapat nikmat yang kita rasa sekarang ni. Tak dapat duduk di rumah. Our frontliners, orang2 yang x ada rumah. Bersyukur, mereka menangis nak balik rumah. . . Doakan abah Diana cepat sembuh, dapat berjalan, buat aktiviti macam biasa. Kami semua sayang abah. Abah dah banyak berkorban tenaga dan masa untuk didik anak bangsa, didik anak2 abah juga. . . Mungkin Allah nak tinggikan darjat abah, and hapuskan semua dosa2 abah, sebelum abah betul2 dapat rasa nikmat “pencen” 🧡 . . Thank u doctors and semua medical staff yang jaga abah di hospital. Tak mampu balas jasa kalian. Semoga Allah rahmati segala penat lelah anda semua 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 #hanyadapatfacetime #missingmyfamily #abahisextraordinary

A post shared by D I A N A A M I R (@dianaamir) on

Semoga penularan wabak ini dapat dikekang dan PKP dapat ditamatkan.

Foto : Instagram Diana Amir