Dunia hiburan dikejutkan dengan berita kematian pelakon Hollywood, Chadwick Boseman yang popular menerusi watak adiwira Marvel, The Black Panther.

Menurut laporan The Associated Press, bintang tersebut menghembuskan nafas terakhir pada Jumaat di kediamannya di Los Angeles akibat kanser usus.

Perkara ini turut disahkan sendiri oleh pengendali akaun Twitter Chadwick Boseman.

“Ini adalah kesedihan yang tidak dapat digambarkan apabila dengan ini kami ingin mengesahkan bahawa Chadwick Boseman telah pun meninggal dunia.

IKLAN

“Chadwick telah didiagnos mengidap kanser usus tahap tiga pada 2016 lalu, dan dia berjuang melawan penyakit tersebut sejak empat tahun lalu meskipun kanser tersebut telah merebak ke tahap 4.

“Memiliki semangat juang yang tinggi, Chadwick berjaya mengharungi segalanya, membawakan pelbagai filem kegemaran anda.

“Daripada Marshall ke Da 5 Bloods, August Wilson’s Ma Rainey’s Black Bottom dan banyak lagi. Kesemua filem ini menjalani proses pengambaran ketika dia bertarung dengan pelbagai jenis pembedahan dan proses kimotherapi,” tulis pegendali akaun tersebut.

IKLAN

Dalam pada itu, wakil Chadwick turut menitipkan ucapan terima kasih kepada pihak Marvel kerana memberikannya peluang untuk membawakan watak adiwira ikonik itu.

“Ia adalah satu penghormatan di dalam kariernya untuk membawakan watak Raja T’Challa di dalam dunia Black Panther.

“Dia menghembuskan nafas terakhir di rumahnya, bersama isteri dan keluarga di sisi.

IKLAN

“Pihak keluarga mengucapkan jutaan terima kasih diatas segalan doa yang telah diberikan, kami berharap agar semua pihak dapat menghormati privasi pihak keluarga ketika waktu sukar ini,” katanya lagi.

Berita kematian ini nyata mengundang rasa sedih terutamanya buat peminat filem Black Panther.

4 Tahun Bertarung Nyawa Lawan Kanser Usus, Pelakon Utama Black Panther Meninggal Dunia 4 Tahun Bertarung Nyawa Lawan Kanser Usus, Pelakon Utama Black Panther Meninggal Dunia

Melihat di ruangan Twitter, rata-rata peminat dunia menitipkan ucapan takziah buat seluruh ahli keluarga bintang tersebut.

Sumber: Instagram Chadwick Boseman

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI