‘You May Shoot Me With Your Word, But I’ll Rise’- Chef Wan

Siapa yang tidak kenal akan Chef selebriti, Datuk Chef Wan atau nama sebenarnya Redzuawan Ismail. Beliau merupakan seorang lantang berkata-kata menegakkan satu kebenaran.

Baru-baru ini, Chef Wan berkongsi satu petikan kata-kata hikmah yang dimuat naik menerusi laman Instagram miliknya.

IKLAN

“You may shoot me with your words, you may cut me with your eyes, you may cut me with your hatefulness.

“But still, like air. I’ll rise,” memetik kata-kata tersebut.

Sementara itu, Chef Wan turut berkongsi apa makna kata-kata tersebut kepada dirinya.

“This is another beautiful quote that we all human beings I said semalam at my UUM lecture must always tanamkan semangat dan sematkan di hati kita masing-masing di dalam meniti perjalanan hidup kita masing-masing.

 

“My own sejarah pun saya cerita semalam ahhhhh penuh dgn pelbagai dugaan hidup yg berat melalui onak dan duri.

 

“But I always noticed with a big heart, kejujuran dan keikhlasan saya cuba rintangi segala cabaran hidup ini tahun demi tahun to finally be on this stage to stand in front of everyone to share the story of my life.

 

“All that will power, determination and great passion in the end resulted in my success if you like to see it that way.

 

“Pada saya I never see it really as true success melainkan its true happiness which no amount of money can match that.

 

“So to all the students semalam I said jangan la kita sesekali takut dgn perbuatan-perbuatan manusia yang suka menindas orang lain pun.

 

“Tingkatkan semangat kita yang tinggi InsyAllah ALLAH SWT will be there to guide, protect us and lead us to the right path.

 

“You see manusia ini apabila disesatkan oleh syaitan dengan segala perbuatan kezaliman mereka diakhirnya akan juga sesat sesama sendiri

 

“Jika tidak tak akan la mereka ini dibelengu dengan pelbagai masalah dimana jugak menyusahkan orang lain.

 

“Kita pulak diakhirnya terpaksa memikul segala beban ini. Nak buat mcm mana telan aja dan banyak bersabar! Most important masalah itu tidak didatangi oleh kita sudah lah.

 

“Memang betul pun di akhirat nanti manusia2 yg buat segala kebaikan dan amalan di dunia ini dan jika ALLAH SWT itu ampun kan dosa2 kita yang lalu kita juga akan menuju ke pintu syurga itu and rise up above the rest.

 

“So kita buat la lebih banyak kebaikan itu supaya boleh menebus dosa2 kita yg lalu. No matter what others try to do jika ALLAH SWT nak naik kan darjat kita he would do so and no one can stop that pun,” tulisnya.

This is another beautiful quote that we all human beings i said semlm at my UUM lecture must always tanam kan semagat dan semat kan di hati kita masing2 didalam meniti perjalanan hidup kita masing2. My own sejarah pun saya cerita semlm ahhhhh penuh dgn pelbagai dugaan hidup yg berat melalui onak dan duri. But i always noticed with a big heart, kejujuran dan keikhlasan saya cuba rintangi segala cabaran hidup ini tahun demi tahun to finally be on this stage to stand infront of everyone to share the story of my life. All that will power, determination and great passion in the end resulted in my success if u like to see it that way. Pada saya i never see it really as true success melainkan its true happiness which no amount of money can match that. So to all the students semlm i said jangan la kita sesekali takut dgn perbuatan2 manusia yg suka menindas orang lain pun. Tingkat kan semangat kita yg tinggi insyallah Allah will be there to guide, protect us and lead us to the right path. U see manusia ini apabila di sesat kan oleh syaitan dengan segala perbuatan kezaliman mereka diakhirnya akan juga sesat sesama sendiri. Jika tidak tak akan la mereka ini di belengu dgn pelbagai masalah dimana jugak menyusahkan orang lain. Kita pulak diakhirnya terpaksa memikul segala beban ini. Nak buat mcm mana telan aja dan banyak bersabar! Most important masaalah itu tidak di datangi oleh kita sudah lah. Memang betul pun di akhirat nanti manusia2 yg buat segala kebaikan dan amalan di dunia ini dan jika Allah itu ampun kan dosa2 kita yang lalu kita juga akan menuju ke pintu syurga itu and rise up above the rest. So kita buat la lebih banyak kebaikan itu supaya boleh menebus dosa2 kita yg lalu. No matter what others try to do jika Allah nak naik kan darjat kita he would do so and no one can stop that pun.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

IKLAN

Wow! ‘Deep’ betul apa yang dikatakan oleh Chef Wan tersebut dan MH sangat bersetuju dengan kenyataan beliau. Jadi, MH harap nasihat Chef Wan dapat diikuti oleh netizen-netizen di luar sana.

sumber: IG Chef Wan