Baru-baru ini, tular di media sosial kisah seorang ustaz selebriti, Pencetus Ummah Abu (PU) yang dikatakan keterlaluan apabila lafazkan cerai dan berkahwin dengan wanita lain ketika isterinya sedang hamil.

Lalu, seorang lagi ustaz selebriti, Da’i Wan tampil memberikan pendapatnya untuk menjernihkan keadaan.

Katanya, hukum melafazkan cerai ketika isteri sedang hamil adalah ‘harus’ mengikut mazhab.

“Mari sini saya tambahkan pengetahuan buat kalian.

“Di sisi mazhab kita, Al Imam Muhammad Ibn Idris As Syafi’e, menjadi kesepakatan para ulama Syafi’eyyah, menghukumkan ‘Harus’ bagi talak yang dilafazkan pada isteri yang sedang hamil. Maka kalau cukup rukun talak, ia dikira sah.

“Kalau kalian ‘Claim’ kata, cerai yg digunakan PU tersebut tak sah, sbb pakai What’s app, yg layak buat penelitian tentang status ‘Sah’ atau tidak, hanya pihak mahkamah syariah. Mereka akan meneliti rukun2 talak. Jika didapati ia dilakukan memang tuntas, maka sah talak tersebut.

“Imam2 besar yang berpegang dgn pendapat yang mengatakan ‘Harus’ hukumnya bagi talak yang dilafazkan pada isteri yang sedang hamil adalah seperti: Al Imam An Nawawi, Al Imam Ibnu Ruslan, Al Imam Al Mawardi, Al Imam Syamsul Asbahani, Al Imam Ibnu Hajar Asqalani, & banyak lagi.

“Sekarang saya menjemput semua yang dibawah Thread saudari tersebut, untuk tampil di sini, di ruangan bawah ini, untuk berdialog lansung dengan saya jika masih ada tak faham mana2. Bukan main lagi bercakap belakang ya. Hati-hatilah dgn sangkaan itu, kerana ia permulaan kpd dosa.

“Lain kali, faham dulu sudut pandang ilmu. Lepas tu baru nak cerita pasal adab. Kalau PU tersebut menceraikan isterinya dalam keadaan isterinya mengandung. Dalami dulu sudut pandang hukum, dah faham hukum, baru kita boleh persoalkan pasal adab.☺??

IKLAN

“Saya tidak nafikan, kalau sesiapa pun yang bertindak menceraikan isterinya dlm keadaan sarat mengandung, ia adab yg sgt tidak baik dan itu saya serahkan pada Tuan Empunya badan untuk menanggung risiko bila kita tak menghormati seseorang even isteri kita sendiri,” tulisnya di Twitter.

Tambahnya lagi, jika netizen tiada perkara yang baik untuk diperkatakan lebih baik diam sahaja.

“Namun, dari sisi saya, saya menyampaikan landasan ilmu pada jalan yang telah pun diberikan kata putus oleh Ulama kita.☝?☺ Terpulang pada kalian nak menerima ilmunya atau tidak. Kalian nak mencela dia tidak beradab, silakan, ia bukan galakkan dari saya.

“Bercakap benda yg baik, kalau tiada, maka lebih baik diam shj. Cukupkan diri kita dgn syarat sebagai orang yang benar2 beriman dgn hari akhirat. -Al-Hadis.

IKLAN

“Sy tidak melalut, bacalah satu persatu, tersusun & teratur shj. Kalian yg sendirinya memasakkan kebencian krn x mahu menerimanya atau masih kesalahan itu hanya pd sy.☺??

“Sy x pernah menyokong sesiapa, tidak kisahlah dia PU atau sesiapapun, kebenaran hanya ada pd landasan ilmu.

“Soal dia dgn isterinya, itu adalah urusan aib rumah tangga mereka berdua, saya tidak perlu masuk campur. Sy perlu sentuh tentang ilmu mengenai kefahaman kalian, boleh atau tidak menceraikan isteri sewaktu sedang hamil. Itu shj.

“Dia tak respect, tak beradab, tak mempunyai perasaan lansung, terhadap isteri dia, semua yg dilakukan kalau melukai hati seseorang, itu akan menjadi tanggungan dosa & pahala dia sendiri.
Dia bukanlah org yg berbangga menayang kesalahan seperti kebanyakan org kita hari ni.

“Teguran terbuka adalah utk org yg berbangga menayangkan maksiat / dosa / kemungkaran secara terbuka. Namun teguran tertutup adalah dedahan aib yang berlaku bukan dlm kawalan kita.

“Banyak lagi kalian perlu perhalusi dlm perihal teguran terbuka atau tertutup dlm bab bukaan aib ini.

“Sekian, sy nk tidur awal malam ini, esok nk bangun sahur, jom puasa sunat sama2. ☺ InshaaAllah. Barisan Mukminin Mukminat. Jgn gentar. Berani krn menyampaikan ilmu & kefahaman yg sebenar. Nak cerita pasal aib yg terbuka pasal Pu tersebut, sy cadangkan, x pyh lh. Hati2 dgn dosa,” katanya.

IKLAN

Dalam pada itu Da’i Wan turut menerangkan bahawa netizen tak dapat burukkan golongan agama memandangkan ia hadir dengan ilmu.

“Nak cuba utk memburukkan kami? Maaf, ia hanya setakat di situ shj.

“Kalian sama sekali takkan pernah berjaya utk sebarkan kebencian pada kami, sbb kami tampil dgn ilmu, dan dgn itu kami akan terus meyakini satu sama lain utk menyeru manusia pada Allah swt,” ujarnya.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen berikan reaksi pelbagai dengan dengan penjelasan yang diberikan oleh Da’i Wan tersebut. Antaranya;

 

“Surat Terbuka Kepada Emma Maembong Laju…,”- Sifatkan PU Abu Cerai Isteri Ketika Hamil ‘Harus’, Pencerahan Da’i Wan Bikin Netizen Beri Komen Pelbagai

Sumber: Twitter Da’i Wan

 

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI