Kisah tragis tiga beradik yang meninggal dunia selepas dikhuatiri lemas di Sungai Terengganu, dekat Kampung Kuala Telemong, Hulu Terengganu, pada 5 Syawal lalu nyata menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia.

Jenazah ketiga-tiga beradik itu telah selamat dikebumikan di dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Alor Limbat, Bukit Payung, Marang.

Berita tersebut menerima pelbagai reaksi dari orang ramai, termasuk PU Azman yang turut menitipkan doa buat tiga anak muda yang telah pergi mengadap Illahi.

Sambil memetik hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari Muslim, perkongsian tersebut dizahirkan penceramah bebas itu menerusi Instagram.

“Pilu. Doakan mereka dan keluarganya semoga tabah.

IKLAN

“Kejadian tiga beradik mati lemas di Sungai Terengganu Kampung Kuala Telemong.

“Mereka ialah Khalif Naim, pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Imtiaz, Kuala Berang dan dilaporkan baru sahaja menghafaz 30 juzuk al-Quran pada 10 Mac lepas.

“Khairil Firdaus pula ialah pelajar tingkatan lima Sekolah Agama Mahmudiah, Kuala Berang manakala Umar Iskandar adalah pelajar Universiti Malaya.

IKLAN

“Semoga arwah ketiga-tiga mereka diampuni dan dirahmati Allah. Takziah buat ibu dan ayah serta seluruh ahli keluarga.

“Semoga mereka mendapat syahid.

“Maksudnya : “Orang yang mati syahid 5 golongan, iaitu mati kerana taun (wabak), mati kerana penyakit perut, mati lemas, mati dtimpa runtuhan dan mati syahid di jalan Allah” (Bukhari Muslim),” tulisnya.

IKLAN
View this post on Instagram

Pilu. Doakan mereka dan keluarganya semoga tabah. . Kejadian tiga beradik mati lemas di Sungai Terengganu Kampung Kuala Telemong. . Mereka ialah Khalif Naim, pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Imtiaz, Kuala Berang dan dilaporkan baru sahaja menghafaz 30 juzuk al-Quran pada 10 Mac lepas. Khairil Firdaus pula ialah pelajar tingkatan lima Sekolah Agama Mahmudiah, Kuala Berang manakala Umar Iskandar adalah pelajar Universiti Malaya. . Semoga arwah ketiga-tiga mereka diampuni dan dirahmati Allah. . Takziah buat ibu dan ayah serta seluruh ahli keluarga. . Semoga mereka mendapat syahid. . الشُّهَداءُ خَمْسَةٌ: المَطْعُونُ، والمَبْطُونُ، والغَرِيقُ، وصاحِبُ الهَدْمِ، والشَّهِيدُ في سَبيلِ اللَّهِ. . Maksudnya : “Orang yang mati syahid 5 golongan, iaitu mati kerana taun (wabak), mati kerana penyakit perut, mati lemas, mati dtimpa runtuhan dan mati syahid di jalan Allah". (Bukhari Muslim).

A post shared by Cik Man (@puazmanofficial) on

Terdahulu Sinar Harian melaporkan tiga beradik berusia antara 16 hingga 21 tahun dikhuatiri lemas selepas dihanyutkan arus di muara Sungai Terengganu dekat Kampung Kuala Telemong, Hulu Terengganu.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 petang itu, ketiga-tiga remaja berkenaan, Khalif Naim, 16, Khairil Firdaus, 17 dan Umar Iskandar, 21, dipercayai mandi di lokasi berkenaan. Al-Fatihah…

Foto: Instagram PU Azman, Harian Metro

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI