Pengacara tersohor, Datuk Aznil Haji Nawawi meluahkan rasa apabila Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang meminta dirinya untuk menyelesaikan proses pembayaran cukai yang tertangguh segera meski dalam situasi pendamik Covid-19 ketika ini.

Memetik Kosmo Online! Aznil berpendapat pihak berwajib seharusnya bertimbang rasa lebih-lebih lagi ketika ramai rakyat yang terputus punca kewangan disebabkan oleh pendamik yang dah pun memasuki tempoh hampir dua tahun.

“Kes positif harian pun dah mencecah 17,000 dan dah nak masuk dua bulan kita semua berkurung. Berapa lama lagi nak hidup begini dan bagaimana dengan status ekonomi kita. Dan, bagaimana pula dengan nasib ibu bapa kita?

“Saya sendiri, semua projek terpaksa dibatalkan dan LHDN ada hati hantar surat menyuruh saya bayar cukai tertangguh. Saya memang tiada masalah dengan hal pembayaran cukai sebelum ini dan mampu bayar tapi dengan Covid nak masuk dua tahun, tentu ekonomi saya terjejas dan tak mampu nak bayar seperti biasa.

“Kalau betul kerajaan prihatin, di mana pertimbangan untuk kita semua? Kalau sebelum Covid-19, bolehlah kita bayar, sekarang dengan semuanya terbatas, bagaimana mahu bayar?,” katanya seperti yang dipetik.

“Sekarang Orang Fikir Nak Hidup Sahaja & Berhadapan Hari Esok,” – Digesa Bayar Cukai Waktu Pandemik, Ini Luah Kata Pak Nil “Sekarang Orang Fikir Nak Hidup Sahaja & Berhadapan Hari Esok,” – Digesa Bayar Cukai Waktu Pandemik, Ini Luah Kata Pak Nil

IKLAN

Dalam pada itu, Aznil turut memaklumkan ketika ini, rakyat sudah tidak memikirkan lagi mengenai perkara lain kerana bagi mereka soal kelangsungan hidup harus diberikan keutamaan.

“Sekarang kita fikir macam mana nak hidup hari esok dan hari-hari berikutnya sahaja. Tidakkah berasa malu meminta rakyat bayar cukai pada waktu terdesak seperti sekarang ini,” katanya.

“Dalam keadaan sekarang ramai orang mati sebab Covid-19, hilang keluarga dan pekerjaan, LHDN himpit dan ugut nak sekat passport atau perjalanan keluar negara, kemungkinan disenaraihitam dan diisyitiharkan muflis.

IKLAN

“Saya nak tanya, adakah kisah kisah tentang semua itu pada waktu terdesak sekarang? Siapa kisah nak keluar negara sekarang, tiada siapa. Dalam keadaan sekarang orang fikir nak hidup sahaja dan berdepan hari esok,” ujarnya lagi.

“Sekarang Orang Fikir Nak Hidup Sahaja & Berhadapan Hari Esok,” – Digesa Bayar Cukai Waktu Pandemik, Ini Luah Kata Pak Nil

Aznil yang mesra disapa Pak Nil turut berharap agar pihak berkenaan dapat memberikan kelonggaran terutamanya tentang penstrukturan semula pembayaran tunggakan cukai berbanding terus menggesa rakyat membuat bayaran tanpa memikirkan cabaran yang terpaksa dilalui oleh mereka.

IKLAN

Dalam perkembangan lain, Media Hiburan kini sedang menganjurkan pertandingan menarik bersempena dengan MCO 3.0 ini, siapa tahu rezeki akan jadi milik anda.

“Sekarang Orang Fikir Nak Hidup Sahaja & Berhadapan Hari Esok,” – Digesa Bayar Cukai Waktu Pandemik, Ini Luah Kata Pak Nil

Pertandingan nyanyian ‘Karok Lockdown’ khas buat anda yang mahu ketengahkan bakat menyanyi, kalau bertuah ganjaran wang tunai menanti!

Apa yang anda perlu buat? Klik saja link DI SINI untuk mendaftar sekarang. Mana tau korang pemenang yang kami cari, all the best!

Sumber: Kosmo Online

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI