“Saya Terpaksa Tolak Tepi Larangan Ibu Bapa,” – Dr Say Shazril

Doktor selebriti, Dr Say Shazril menegaskan penglibatannya sebagai petugas barisan hadapan bukan untuk pengiktirafan sebagai wira, sebaliknya demi bakti pada negara.

Namun jelas pengacara My Doctor ini, walaupun pada mula kedua ibu bapanya menghalang kerana bimbang akan keselamatan isteri dan anak yang masih kecil, namun dia tidak mampu menolak rasa tanggungjawab untuk berbakti kepada negara di saat yang sangat getir.

Tambahnya lagi, sebagai rakyat Malaysia, tindakan duduk di rumah ialah tindakan mematuhi arahan kerajaan, namun sebagai doktor dia tidak mampu hanya melihat rakan sejawat berperang dengan wabak bersendirian.

“Topik : I Am Not A Hero

“Sebulan lepas sebelum sy isi borang untuk sukarelawan sy bagitau parents sy dahulu akan niat sy untuk volunteer & mereka terus reject. Kata mereka “Its too dangerous boy. Think of Ace & Azura. What if u got the infection & spread it to them? Kesian kat Ace, dia kecik lagi”. Sy tahu sy patut dengar nasihat ibu bapa sy tapi kalau one day sy ditanya “Where were u when your country need u most?” apa sy nak jawab peeps?

IKLAN

“Kalau sy rakyat jelata, i’d be more than proud to say “i stayed at home like a responsible citizen should” tapi sy doktor, freelance pulak tu takkan sy nak tengok je rakan sejawat sy bertungkus-lumus sedangkan sy duduk rumah ber-dalgona coffee? Atas sebab ni sy terpaksa tolak tepi larangan parents sy. Pagi semalam sy mesej parents sy yg sy akan memulakan misi sukarelawan bersama @mercymalaysia.

“Pantas mak sy reply “Praises to your kind volunteerism. Just make sure you take very2 good care of yourself. Plz keep in touch and let us know your where about. Love you”

“Berair mata sy peeps. Bayangkan parents sy yg pada awalnya melarang keras kerana concern akan kesihatan sy & orang sekeliling sy akhirnya akur dengan keputusan sy, ia cukup bermakna buat sy. Kerana sy tahu pasti kita semua dah penat & meluat dengan COVID ni. Kita nak dia berakhir dengan cepat supaya kita dapat berjumpa yg tersayang, dapat menikmati masa bersama, dapat berpuasa & beraya bersama.

“Tapi selagi COVID masih ada, sy tahu kita tak berani nak merisikokan kesihatan orang tua kita.

IKLAN

“Maka here i am, answering my nation’s calling. I am not a hero but i am proud to say i am here when my country need me the most!” kongsinya menitipkan kesyukuran apabila mendapat restu ibu dalam melaksanakan tugas.

View this post on Instagram

Topik : I Am Not A Hero Sebulan lepas sebelum sy isi borang untuk sukarelawan sy bagitau parents sy dahulu akan niat sy untuk volunteer & mereka terus reject. Kata mereka “Its too dangerous boy. Think of Ace & Azura. What if u got the infection & spread it to them? Kesian kat Ace, dia kecik lagi”. Sy tahu sy patut dengar nasihat ibu bapa sy tapi kalau one day sy ditanya “Where were u when your country need u most?” apa sy nak jawab peeps? Kalau sy rakyat jelata, i’d be more than proud to say “i stayed at home like a responsible citizen should” tapi sy doktor, freelance pulak tu takkan sy nak tengok je rakan sejawat sy bertungkus-lumus sedangkan sy duduk rumah ber-dalgona coffee? Atas sebab ni sy terpaksa tolak tepi larangan parents sy. Pagi semalam sy mesej parents sy yg sy akan memulakan misi sukarelawan bersama @mercymalaysia. Pantas mak sy reply “Praises to your kind volunteerism. Just make sure you take very2 good care of yourself. Plz keep in touch and let us know your where about. Love you” Berair mata sy peeps. Bayangkan parents sy yg pada awalnya melarang keras kerana concern akan kesihatan sy & orang sekeliling sy akhirnya akur dengan keputusan sy, ia cukup bermakna buat sy. Kerana sy tahu pasti kita semua dah penat & meluat dengan COVID ni. Kita nak dia berakhir dengan cepat supaya kita dapat berjumpa yg tersayang, dapat menikmati masa bersama, dapat berpuasa & beraya bersama. Tapi selagi COVID masih ada, sy tahu kita tak berani nak merisikokan kesihatan orang tua kita. Maka here i am, answering my nation’s calling. I am not a hero but i am proud to say i am here when my country need me the most!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Tahniah Dr Say atas semangat perjuangan sebagai rakyat Malaysia.

Foto : Instagram Dr Say